Hoe kan het waterschap het ontstaan van kroos voorkomen? 29 technasiumleerlingen van het Emelwerda College in Emmeloord gingen met deze onderzoeksvraag aan de slag. Op 24 november presenteerden de leerlingen (in 9 projectteams) hun oplossingen.  

Op pad met de bioloog

Voor de onderzoeksfase zijn de technasiumleerlingen twee keer op pad gegaan met bioloog Martijn Hokken van Waterschap Zuiderzeeland: eerst deden zij een oriëntatie in het projectgebied De Zuidert in Emmeloord. Dit gebied heeft 2 zeer verschillende gezichten. Het ene is ecologisch gezond, het ander niet: hier is veel kroos en weinig leven. Tijdens de tweede veldochtend werden metingen gedaan om de verschillen te gaan begrijpen. In de derde bijeenkomst gaven medewerkers van het waterschap feedback op de eerste conceptideeën van de projectteams. Dit hielp de leerlingen om zich te blijven richten op het onderzoeken van de hoofdoorzaak van kroos en zo aan oplossingen te werken. 

Eindpresentaties

Alle bevindingen en de adviezen aan het waterschap werden afgelopen vrijdag officieel gepresenteerd: elke groep liet hun oplossing voor de kroosproblematiek zien met een korte video. Daarna werden vragen van andere leerlingen, docent en opdrachtgever beantwoord. Oplossingen die zoal genoemd werden waren: 

  • Baggeren: door dit te doen, verwijder je gemiddeld 80% van de meststoffen uit de waterbodem. Dat zorgt ervoor dat er minder kroos ontstaat. 
  • Zorgen dat als het regent, de oppervlakkig afstromende meststoffen niet direct in het water spoelen. Een oplossing is om een greppel of grindbak aan te leggen. Zo wordt het regenwater eerst gefilterd voordat het in de grond komt.    

Waterschap Zuiderzeeland bioloog Martijn is onder de indruk van het werk dat de leerlingen hebben gedaan

“Ik denk dat alle leerlingen veel bewuster naar het water zijn gaan kijken en zich duidelijk meer bewust zijn dat de omgeving het water beïnvloedt. Sommige video’s waren zo creatief en inhoudelijk sterk samengesteld dat ik na het zien van hun video alleen nog maar kan zeggen: wat zijn jullie een topteam. Ik nodig jullie van harte uit om later bij het waterschap te komen werken.”  

Leerlingen van het technasium in Emmeloord

Vraagstukken voor technasiumleerlingen

Met dit soort opdrachten geven wij de leerlingen in heel Flevoland de mogelijkheid om kennis te laten maken met het werk van ons waterschap en daarmee waterbewust zijn te creëren en te vergroten. 

Bij Waterschap Zuiderzeeland hebben wij regelmatig vraagstukken waar we niet aan toe komen of waarbij we hulp nodig hebben. Deze vraagstukken kunnen interessant zijn als opdracht voor technasiumleerlingen. We behandelen voorgestelde oplossingen als reëele opties en geven feedback aan leerlingen en hun docenten. 

Op zoek naar een technasiumopdracht? Laat het ons weten via educatie@zuiderzeeland.nl
Lees meer over het technasium van het Emelwerda College in Emmeloord.