Doorspoelers
Oeververtoevers
Slootjespiekers
Waterwoners

Waterschapsverkiezingen 2019

Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap. Deze zijn tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op deze pagina kun je de acties in aanloop naar de verkiezingen volgen.

Iedereen van 18 jaar en ouder, wonend in het beheergebied van dit waterschap, kan stemmen. Door te stemmen, bepaal je wie er straks namens de inwoners in het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland zitten. Het nieuwe bestuur wordt gekozen voor een periode van vier jaar.

Naast deze achttien zetels voor de inwoners, worden zeven leden benoemd afkomstig van vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en natuurterreinen. Voor deze leden vinden geen verkiezingen plaats. Deze benoemingen vinden plaats door respectievelijk de Kamer van Koophandel (3 zetels), LTO Noord (3 zetels) en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) (1 zetel).

We mogen weer!

Wat doen de waterschappen

Wat doen de waterschappen?

Op woensdag 20 maart stem je op lokale partijen voor je eigen waterschap. Maar wat zijn eigenlijk de hoofdtaken van de waterschappen? En hoe worden ze bestuurd? In deze animatie ontdek je hoe de waterschappen precies in elkaar zitten.

Waarom stemmen we eigenlijk?

Als enige land ter wereld stemmen we in Nederland voor de waterschappen. Maar hoe komt dat eigenlijk? En welke invloed heeft jouw stem? Bekijk de animatie en ontdek waarom de waterschapsverkiezingen zo belangrijk zijn.

Waterschapsverkiezingen 2019

Wat valt er te kiezen?

Waterwoners

Bekijk welke partijen verkiesbaar zijn of vul de Stemhulp MijnStem in.

Watertypetest

Plezierdobberaars

Wat voor watertype ben jij? Check nu jouw watertype, en ontdek wat dat betekent voor jouw stem.

Stemhulp

Stemhulp

Weet je nog niet zeker op wie je gaat stemmen? Vul de stemhulp in en ontdek met welke partij jij op één lijn zit.

Uitgelichte projecten

Knardijk

Knardijk

Zwemwater

Almere Strand Noorderplassen

Zuiveren

AWZI Tollebeek

Waterpeil

Almere Poort