Lever gebruikt frituurvet in bij gele container

Gebruikt frituurvet. Wat doe je ermee? Gooi gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. En lever het in bij één van de gele containers in de buurt. Zo voorkom je verstoppingen in het riool. Ingeleverd vet kan worden verwerkt tot schone biobrandstof. Het is dus ook nog eens heel milieubewust.

Wist je dat olie en vetten verstoppingen veroorzaken in het riool? De stoffen breken daarnaast moeilijk af tijdens het zuiveringsproces en zorgen zo voor veel storingen bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dat betekent extra werk bij het waterschap. Niet alleen vast frituurvet maar ook vloeibaar vet zorgt voor verstoppingen.

Hoge kosten door afvoeren vet

Het zuiveren en afvoeren van vet kost in Nederland jaarlijks enkele miljoenen euro's. Ga maar na, een schoonmaakbeurt bij een rioolgemaal vanwege een teveel aan vet kost al gauw zo’n €2.000. Toch wordt overtollig vet in de decembermaand nog te vaak in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool. Wat kun je wel doen met het vet?

Lever je frituurvet in bij een inleverpunt

  • Gebruikt vloeibaar frituurvet kun je wanneer het is afgekoeld terug gieten in de verpakkingen en wegbrengen naar de gele container.
  • Gebruikt vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij de gele container.

Het vet dat je bij de gele container ingeleverd, wordt ingezet als schone biobrandstof.

Waterzuivering_10066_Rick_500

Rick maakt uw afvalwater schoon