Grote waternavel in Lelystad; een lastige waterplant

Grote waternavel is een exotische waterplant uit Zuid-Amerika. Door zijn snelle groei zorgt deze plant voor problemen voor de waterafvoer en verdringt inheemse soorten. Inmiddels is de grote waternavel in Lelystad aangetroffen. Waterschap Zuiderzeeland vraagt inwoners om een melding te doen als zij het plantje in het water zien.

Grote waternavel close-up

In het verleden werd grote waternavel in vijvers aangeplant. Vanuit deze vijvers is de plant in het stadswater terechtgekomen. In 2015 kostte de bestrijding van de grote waternavel in Lelystad nog € 60.000,- Dat de bestrijding van deze plant erg moeilijk is, blijkt uit het feit dat hij ook dit jaar weer is aangetroffen langs de Zuigerplasdreef en de Griend in Lelystad (zie onderstaand kaartje).

Kaart grote waternavel in Lelystad

Bestrijding moet zorgvuldig gebeuren

Verwijdering van de plant moet zorgvuldig gebeuren. Wanneer een klein stukje van de plant afdrijft, kan deze een nieuwe plant vormen. Daarom wordt de bestrijding bij voorkeur met de hand uitgevoerd.

Wat kunt u doen?

Gooi bij het opruimen van de vijver nooit waterplanten in de sloot, maar altijd in de groencontainer. Zo voorkomt u dat u per ongeluk een probleemsoort verspreid. In de veldgids ‘Invasieve waterplanten in Nederland’ (pdf, 3.9 MB) staat een aantal probleemsoorten beschreven.

Ziet u één van deze soorten in het (stads)water? E-mail de locatie met omschrijving van de soort, het liefst voorzien van foto, naar exoten@zuiderzeeland.nl.

Grote waternavel sloot 400px