Dode zwanenmosselen in Zeewolde

Zondag 5 augustus ontving het team Watertoezicht van Waterschap Zuiderzeeland een melding over dode kokkels in een doodlopende tocht bij de Sportlaan in Zeewolde. Ter plaatse bleek het om een groot aantal zwanenmosselen te gaan. De opruiming van de dode mosselen is gestart en de oorzaak van de massale sterfte wordt onderzocht.

Omdat het alleen zwanenmosselen betreft, is het vermoeden dat de sterfte het gevolg is van een ziekte. Om de precieze oorzaak te achterhalen is informatie opgevraagd bij het Wageningen Marine Research in Yerseke en zijn enkele nog levende mosselen aangeboden voor onderzoek bij het Laboratorium voor Vis-, schaal- en schelpdierziekten van Wageningen Bioveterinary Research. De uitslag van het onderzoek wordt over ongeveer een week verwacht.

Zwanenmosselen komen veel voor in het Nederlandse oppervlaktewater. Het is niet de eerste keer dat er sprake is van een grote hoeveelheid dode zwanenmosselen in Flevoland. Eerder werden er dode zwanenmosselen aangetroffen in de Snortocht en de Hoge Dwarsvaart.

Dode zwanenmosselen Zeewolde_2