Nieuwjaarsstorm neemt af, dijkwacht gestopt

Vandaag stormde het flink. Door de harde wind van soms wel meer dan 9 Bft waren de golven op en rond het IJsselmeer hoog waardoor veel rommel is aangespoeld. Ook zorgde de wind voor opwaaiing van het water in de sloten, tochten en vaarten in Flevoland. Het waterpeil richting de zuidoost kant van Flevoland is daardoor hoger. Alle zeven gemalen draaien al de hele dag volop. Tijdens de dijkwacht zijn er geen bijzonderheden gezien. Inmiddels is de dijkwacht afgerond.

Dijkopzichter langs dijk

Bekijk meer foto's van de nieuwjaarsstorm.

Dijkwacht goed verlopen

Sinds vanmorgen tien uur zijn medewerkers van het waterschap met vijf auto’s op pad geweest om de Oostvaardersdijk, IJsselmeerdijk, Ketelmeerdijk, Westermeerdijk, Zuidermeerdijk en Ramsdijk te controleren. De golven sloegen op sommige plekken tot over het pad langs de dijk. Hierdoor is er veel rommel aangespoeld. Het opruimen begint vanaf morgen donderdag 4 januari 2018. Schades aan de robuuste dijken waren er niet. De dijkwacht is inmiddels afgerond. De vorige officiële dijkwacht in Flevoland was tijdens de zomerstorm in 2015.

Alle gemalen in Flevoland draaien volop

Voor de Noordoostpolder is het scenario zeer nat nog steeds van kracht. Er is veel neerslag gevallen. Daarom draaien alle gemalen volop en is er geen wateraanvoer. Rond Marknesse is het waterpeil door opwaaiing zo’n 20 centimeter hoger dan normaal.

Ook in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland draaien alle gemalen. Het waterpeil loopt wel iets op. De gemalen houden het goed bij.

Bekijk ook:

Bekijk het interview door de NOS

Bekijk het item van Omroep Flevoland

Of lees meer over:

www.zuiderzeeland.nl/peilbeheer

www.zuiderzeeland.nl/dijkbeheer

www.zuiderzeeland.nl/gemalen