Goede dijken hebben geen gaten

Goede dijken hebben geen gaten. Daarom willen waterschappen graafschade in de grasmat van dijken zoveel mogelijk voorkomen.

Gras beschermt de Flevolandse dijken tegen het water tijdens storm of flink buien. Tegelijkertijd leven er allerlei dieren, zoals konijnen, mollen en muskusratten. “Niet zo gek, want het is een prachtig en rustig gebied waar ze alles kunnen vinden dat ze nodig hebben. Konijnen kunnen bijvoorbeeld hele gangenstelsels van enkele tientallen meters lang maken! Daarnaast is het een feit dat konijnen, mollen en muskusratten niet met z’n tweeën blijven. Het aantal holen kan hierdoor in een razend tempo toenemen, waardoor aaneengesloten bouwen van enkele honderden meters kunnen ontstaan. Als er door een storm water bij komt, kunnen deze holen uitspoelen waardoor er grotere gaten ontstaan. Kortom: niet positief voor de dijkveiligheid in Flevoland. Natuurlijk is één konijn geen probleem, maar als het er heel veel zijn met de bijbehorende holen dan wel”, vertelt Jelle Visser van Waterschap Zuiderzeeland.

Om het aantal konijnen op de dijk in de hand te houden en de dijkveiligheid te garanderen, schakelt Waterschap Zuiderzeeland Faunabeheer Flevoland in. “De gecertificeerde medewerkers van Faunabeheer bekijken waar de schades zitten en brengen het aantal konijnen zoveel als mogelijk in kaart. Met deze informatie besluiten we samen met het waterschap of dat aantal nog verantwoord is, of dat ingrijpen noodzakelijk is.”, aldus John Houtveen van Faunabeheer Flevoland.

Omroep Flevoland ging mee op pad. Bekijk het nieuwsitem hier

Opname bij Harderdijk - veel konijnenholen
Omroep Flevoland loopt met ons mee langs de Harderdijk