Aan de slag voor een watervriendelijke tuin

Het mooie weer staat weer voor de deur. April is daarom de ideale maand om weer aan de slag te gaan in je tuin. Hoe begin je? Je wilt niet dat je tuin te nat is, maar ook niet te droog. Om je op weg te helpen heeft Waterschap Zuiderzeeland in samenwerking met Tuinbranche Nederland een aantal tips op een rijtje gezet op www.zuiderzeeland.nl/wateroverlastvoorkomen.

Waarom een watervriendelijke tuin?

Je voelt en ziet het om je heen: ons klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden: nattere winters en in de zomers lange perioden van droogte, gevolgd door heftige regenbuien. De droge grond kan al dat water niet zo snel verwerken, zo ontstaat in straten en tuinen wateroverlast. Het waterschap en gemeenten zorgen ervoor dat regenwater opgevangen wordt in het riool en de sloten. Toch hebben we ook inwoners en bedrijven nodig om al het regenwater snel te kunnen bergen. Zij bezitten namelijk 50% van de openbare ruimte in het stedelijk gebied. Door water overal langer vast te houden, verdelen we het water beter en is de kans op wateroverlast kleiner.

Wat kan jij doen?

Om ervoor te zorgen dat je tuin niet te droog en niet te nat is, kan je regenwater opvangen of bufferen in gras of beplanting. Maar ook in vijvers, gootjes, waterschalen, regentonnen of door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Zo wordt het riool minder belast. Daarnaast bieden bomen in warme perioden schaduw, verkoeling en nemen ze veel water op. Pergola’s en gevelgroen hebben hetzelfde effect. Naast het vasthouden van water is het natuurlijk het belangrijkste dat je optimaal kunt genieten van je tuin en van de dieren die erin leven. Sommige planten trekken bijvoorbeeld veel bijen, vlinders of vogels aan. .

Meer informatie

Op www.zuiderzeeland.nl/wateroverlastvoorkomen zijn alle tips voor in de tuin te vinden. Daarnaast staat op deze pagina ook informatie over wat Waterschap Zuiderzeeland doet om wateroverlast te voorkomen. Verder kunnen hoveniers en tuincentra adviseren wat je het beste kunt doen om natte plekken in de tuin te voorkomen.

Afbeelding webpagina wateroverlast voorkomen 500px