Kom de historie van gemaal Wortman bekijken tijdens openmonumentendag

Op zaterdag 8 september kunt u de historie van gemaal Wortman van binnen bekijken. Gemaal Wortman bemaalt samen met de gemalen Blocq van Kuffeler, gemaal Colijn en gemaal Lovink Zuidelijk en Oostelijk Flevoland.

Een polder blijft niet vanzelf droog. Neerslag en water dat in de polder terechtkomt, moet weggepompt worden. Een gemaal is eigenlijk een grote pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Gemaal Wortman bestaat uit vier door dieselmotoren aangedreven pompen. Wanneer alle pompen draaien, wordt er twee miljoen liter water per minuut weggepompt. Tijdens de openmonumentendag kun je die dieselmotoren horen, zien en ruiken!

Gemaal Wortman

RONDLEIDINGEN

Het gemaal is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Rondleiders laten u het gemaal zien en vertellen meer over de techniek. Een unieke ervaring kunt u om 10.30 uur en om 14.00 uur beleven hoe het klinkt als een dieselmotor draait in het gemaal.

10.00 uur              Gemaal Wortman open

10.30 uur              Start dieselmotoren

14.00 uur              Start dieselmotoren

16.00 uur              Gemaal Wortman sluit

PARKEREN

Achter het terrein van gemaal Wortman kunt u parkeren met de auto. Lopend en fietsend is het gemaal te bereiken. Wilt u met het openbaar vervoer dan kunt u vanaf station Lelystad met lijn 1 uitstappen bij bushalte: werkeiland Lelystad.