Droogte: terugblikken en vooruit kijken

Het was droog deze zomer. Extreem droog, maar nog net geen record. Die eer gaat naar de zomer van 1976. Maar dit jaar zijn er dezelfde problemen. Boeren kunnen minder oogsten, schippers kunnen door het lage water veel minder vervoeren en ook de natuur kreeg rake klappen. De NOS en KNMI blikken terug en kijken vooruit.

Ook al wordt vanaf 1 oktober het neerslagtekort niet meer bijgehouden (de verdamping is immers zeer klein), de droogte is daarmee niet meteen voorbij. Het kan nog maanden duren voor de grondwaterstanden weer normaal zijn.

Zijn dit de zomers van de toekomst?

Het KNMI geeft aan dat dit niet zeker is. KNMI: “De huidige meetreeks laat niet zien dat het in de toekomst minder gaat regenen. Duidelijk is wel dat het in de toekomst in het zuiden van Europa droger wordt en in het noorden van Europa natter. Nederland zit daar precies tussenin. Wat de toekomst hier gaat doen is dus nog onzeker. Twee van de vier KNMI klimaatscenario’s uit 2014 berekenen dat Nederland droger wordt. In deze scenario’s komen er in de zomer meer oostenwinden, met droger en warmer weer. De andere twee scenario’s voorzien geen verandering in de overheersende windrichting en weinig verandering in het neerslagtekort.” Op dit moment doet het KNMI onderzoek met meer fijnmazige klimaatmodellen. Een eerste studie geeft aanwijzingen dat zomers waarschijnlijk droger worden. Verder onderzoek vindt echter nog plaats en wordt verwerkt in de volgende klimaatscenario’s die in 2021 uitkomen.

Wat betekent de droogte van 2018?

NOS op 3 legde in een video met animaties uit wat de droogte van 2018 betekent. En melkveehouder Maurice, binnenvaartschipper Floris en boswachter Tim vertellen hoe zij door de droogte zijn geraakt.