Unieke waterschapsgame voor MBO, door HBO Windesheim en Universiteit Groningen

Hoe kunnen we meer bewustzijn creëren onder jongeren rondom circulaire economie? Dat was de startvraag van het MBO Lelystad aan verschillende bedrijven en overheden in de regio.

De bijdrage van waterschap Zuiderzeeland

Het idee is een 'game Circulaire economie' te ontwikkelen waarin een MBO-leerling de verschillende dilemma's en afwegingen moet maken waar het waterschap voor staat. Ga je voor een korte termijnoplossing tegen lagere kosten of ga je voor de lange termijn en duurzaam? Denk aan een game als Sim City waar je een eigen stad bouwt maar de consequenties voelt als je de bepaalde beslissingen neemt. Op 22 november waren studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, die de inhoud van de game ontwikkelen, op bezoek bij het waterschap om zich te oriënteren op het waterschapswerk. Ze bezochten onder andere een afvalwaterzuiveringsinstallatie en een gemaal.

Een uniek samenwerkingsverband

Wat deze game uniek maakt is de samenwerking waarin deze tot stand komt. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen van de studierichting Global Responsibility & Leadership denken mee over de inhoud van de game. HBO-studenten van het Gamecenter van Windesheim bouwen de game. Het waterschap zorgt voor de specifieke waterschapskennis. MBO-studenten kunnen uiteindelijk de game spelen en ervaren. Zo werkt het waterschap mee aan de bewustwording rondom circulaire economie voor MBO-studenten, HBO’ers en universitaire studenten.

Wordt vervolgd

Medio december gaan medewerkers van waterschap Zuiderzeeland naar de universiteit om van de studenten te horen welke inhoud ze bedacht hebben voor de game. Met deze input starten begin 2019 de HBO-studenten aan het bouwen van de game.

Meer informatie:

https://www.rug.nl/cf/ucf/ https://www.windesheimflevoland.nl/

https://www.rocvanflevoland.nl/MBO-onderwijs/MBO-Colleges/Mbo-College-Lelystad

Waterschapshuis Zuiderzeeland Lelystad

Studenten krijgen uitleg in het waterschapshuis in Lelystad

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Almere

Bezoek aan de zuivering in Almere

Gemaal Vissering Urk

Bezoek aan gemaal Vissering op Urk