Biobased schoonmaken

Waterschap Zuiderzeeland gebruikt schoonmaakmiddelen voor industriële reiniging, onder andere bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties en gemalen. In 2018 heeft het waterschap ervoor gekozen om te gaan werken met biobased schoonmaakmiddelen. Deze middelen bevatten alleen natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Dit maakt de schoonmaakproducten veilig voor mens, milieu en water.

Effectief en veilig voor mens en milieu

In het verleden gebruikte Waterschap Zuiderzeeland vooral schoonmaakmiddelen met petrochemische en fossiele grondstoffen. Die schoonmaakmiddelen waren potentieel schadelijk voor de gezondheid van medewerkers en hadden een negatief effect op milieu en waterkwaliteit. Daarom heeft Waterschap Zuiderzeeland in 2018 de keuze gemaakt voor biobased schoonmaakmiddelen. Uit de marktoriëntatie ter voorbereiding op de aanbesteding bleken de biobased producten bijzonder effectief te werken, ook in vergelijking met de traditionele producten.

Geen afvalstroom

Na de aanbesteding in 2018 zijn de schoonmaakmiddelen geïntroduceerd binnen het waterschap. Er is hierdoor ook geen afvalstroom meer, want de verpakkingen worden hergebruikt door middel van recycling of reconditionering. Daarnaast zijn alle producten volledig dierproefvrij.

Biobased-schoonmaken
Schoongemaakt vlak met biobased middel
Biobased-schoonmaken2
Schoongemaakte trap met biobased middel