Landelijke Veiligheidsdag Almere trekt 50.000 bezoekers

Burgemeester Franc Weerwind opende afgelopen zaterdag de zesde editie van de Landelijke Veiligheidsdag in Almere. Hij deed dit in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Flevoland Leen Verbeek en bestuursvoorzitter van de NVI Ad van Baal. Het thema dit jaar was Cyberveiligheid. 50.000 mensen bezochten het publieksevenement op de Esplanade en de pleinen in Almere Centrum.

Met een druk op de knop startte de burgemeester een sensationele actie van de gezamenlijke hulpdiensten: er vond een aanrijding plaats tussen een personenauto en een stadsbus, waarbij gewonden vielen. De hulpdiensten kwamen direct in actie om erger te voorkomen.

Op de Esplanade vonden gedurende de dag demonstraties plaats en vertelden medewerkers van de Koninklijke Landmacht, Marine en Marechaussee, Rijkswaterstaat, Waterschap Zuiderzeeland, Politie, Brandweer, GGD en Reddingsbrigade uitvoerig over hun werkzaamheden.
Bij de stand van het waterschap kon men onder andere kennis maken met Erik de Eend, leuke waterproefjes doen en meedoen aan een fotowedstrijd.

Op het Forum stond alles in het teken van cyber- en sociale veiligheid. Ook op de Grote Markt konden kinderen op een speelse manier van alles leren over veiligheid. Elders konden zij het als kinderME opnemen tegen echte agenten. Tevens was het materieel van de verschillende hulpdiensten van dichtbij te  bewonderen. Op het water konden mensen meevaren met de historische blusboot Jan van de Heijde II. Veiligheidsmuseum PIT was de hele dag gratis toegankelijk.

"Eerst checken, dan klikken"

Later in de middag gaf minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens de Landelijke Veiligheidsdag de aftrap van de nieuwe publiekscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’. De campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit. In het stadhuis van Almere tekenden minister Grapperhaus, staatssecretaris Keijzer (EZK) en meer dan twintig bedrijven en brancheorganisaties het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’.

De Landelijke Veiligheidsdag werd mogelijk gemaakt door Politie, Brandweer Flevoland, Koninklijke Landmacht, Marine, Marechausse, Rijkswaterstaat, GGD Flevoland, Reddingsbrigade, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, NS, Keolis, Waterschap Zuiderzeeland, Rode Kruis, Gemeente Almere, Almere City Marketing, Veiligheidsmuseum PIT en Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere.

Veiligheidsdag 1           Veiligheidsdag

Veiligheidsdag 3           Veiligheidsdag