Adjunct-directeur Eline Huiting staat stoel af aan middelbare scholier

Adjunct-directeur Eline Huiting gaf gisteren haar functie uit handen. Niet definitief, maar voor één dag nam de 15-jarige Bryan, de Baas van Morgen, het roer over. Door leerlingen de touwtjes in handen te geven inspireer je ze om het beste uit zichzelf te halen. Het is de vierde keer dat Waterschap Zuiderzeeland meedeed aan dit initiatief van JINC. We maakten als waterschap deel uit van een groot gezelschap: in totaal deden maar liefst 500 ‘bazen’ in Nederland mee aan het evenement, waarvan 30 in Flevoland. Bryan: ”Richt je op jongeren die al geïnteresseerd zijn in de natuur of techniek.” 

Waterkwaliteit en advies over communicatie met jongeren

Eline startte de dag met Bryan in zijn ‘nieuwe functie’ op zijn school het Aeres VMBO in Lelystad. Daar begonnen ze hun werkdag met een gezamenlijk ontbijt met alle bazen van morgen in Flevoland.

Op zijn dag als baas van Zuiderzeeland richtte Bryan zijn aandacht op twee belangrijke zaken: de kwaliteit van het water in Flevoland en onze communicatie met jongeren. Samen met collega Jeroen dook hij in een waterdicht pak het water in om te onderzoeken welke waterdieren er leven. In het water bij de wijk De Wold ontdekten ze baarsjes, kreeftjes, waterjuffers, slakjes, muggenlarven en kokerjuffers. Allemaal dieren die leven in schoon water!

Bryan en Adjunct-directeur Eline Huiting
Bryan in de vergaderzaal

Na de lunch en een rondleiding door ons waterschapshuis, spraken we Bryan in vergaderzaal de IJszeiler over hoe wij jongeren beter (online) kunnen bereiken. 

Daar had hij goede ideeën over, met sprekende voorbeelden: 
“Als baas van Zuiderzeeland zou ik meer video's maken met uitleg over alle waterdieren- en planten en hoe gemalen en zuiveringen werken.”

Mooi en bruikbaar advies om de dag mee af te sluiten! 

Eline: “Ik vind het elk jaar ontzettend leuk en leerzaam om op deze manier zo in de leefwereld van jongeren te stappen. De fascinatie van Bryan voor het waterleven, maar ook ons gesprek over jongerencommunicatie was echt inspirerend." 

Een succesvolle loopbaan is niet voor iedereen weggelegd

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Want wie geboren wordt in een omgeving met sociaal-economische achterstand en weinig rolmodellen, heeft minder kans om het ver te schoppen dan andere leeftijdsgenootjes. Hoe slim of talentvol hij of zij verder ook is. Wij waren dan ook voor de vierde keer trotse deelnemer aan JINC Baas van Morgen.

Heeft u gevonden wat u zocht?