Open dag gemaal Smeenge

Datum
Plaats in agenda
Tijd
10:00 tot
Locatie
Gemaal Smeenge, Kadoelerweg 1b, 8317 PH Kraggenburg
Omschrijving

Komt u gemaal Smeenge van binnen bekijken? In dit nostalgische gemaal leeft de geschiedenis van 75 jaar Noordoostpolder voort. 75 jaar geleden maalde dit gemaal samen met gemaal Buma (Lemmer) en gemaal Vissering (Urk) de Noordoostpolder leeg. Dit was circa 1500 miljoen m2 water waarvan 375 miljoen door gemaal Smeenge werd gedaan. Nu nog steeds pompt dit gemaal met twee elektrische motoren het water ten oosten van Blokzijl, Marknesse en Schokland de polder uit.

Kosten

Uw bezoek aan gemaal Smeenge is gratis. Parkeren voor zowel de auto als de fiets is mogelijk bij het gemaal. Mocht u gebruik maken van de excursie dan kunt u ook parkeren bij het bezoekerscentrum van het waterloopbos (Voorsterweg 36, 8316 PT Marknesse)

Meer informatie

Rondleidingen

Van 10.00 uur tot 15.00 uur bieden wij rondleidingen aan door gemaal Smeenge. Hier krijgt u informatie over de geschiedenis en de techniek van het gemaal.

Gemaal Smeenge Kraggenburg

Aanmelden

Excursie door het Waterloopbos

Vanaf het Bezoekerscentrum Waterloopbos vertrekt om 13.30 uur een excursie georganiseerd door Natuurmonumenten. De excursie voert langs een aantal waterwerken en door de prachtige natuur van het Waterloopbos. Vervolgens loopt u naar gemaal Smeenge, waar u een rondleiding kunt krijgen. Aanmelden voor de excursie van Natuurmonumenten is noodzakelijk en kan via www.natuurmonumenten.nl.

Bijzonderheden

Waterbeestjes vangen in het Waterloopbos

In de goten en tochten van het Waterloopbos leven wantsen, kevers, libellenlarven en nog meer onderwatermonsters. Van 13.30 tot 16.30 kunnen kinderen bij het bezoekerscentrum op zoek naar deze beesten. Schepnetjes, speciale dierenkaarten en waterbakken staan klaar.