Ga naar de inhoud

Waterschapsverordening

In de Waterschapsverordening staan regels over jouw leefomgeving in ons werkgebied. De verordening is, met de inwerktreding van de Omgevingswet, op 1 januari 2024 van kracht. Deze Waterschapsverordening vervangt de Keur. 

IJsselmeerdijk

De Waterschapsverordening is belangrijk. Je kunt de Waterschapsverordening het ‘wetboek van een waterschap’ noemen. Door de verordening te volgen, kunnen watergerelateerde activiteiten op een geordende en duurzame manier worden uitgevoerd, waardoor wateroverlast, overstromingen, watervervuiling en andere problemen worden voorkomen. 

Onze Waterschapsverordening is te lezen op overheid.nl: 

In de Waterschapsverordening staan regels voor waterkeringen, watergangen en grondwater binnen het beheergebied van een waterschap. Zo staan er bijvoorbeeld regels in over water onttrekken, water lozen en andere activiteiten. Deze regels gelden voor iedereen. 

Soms is niet alleen het water of dijk zelf beschermd, maar ook een strook grond erlangs. Deze werkingsgebieden staan ook aangegeven in de Waterschapsverordening.

In de Waterschapsverordening zijn per 1 januari 2024 alle regels uit de Keur, de algemene regels en de vervallen rijksregels over bijv. lozingen op oppervlaktewater opgenomen. De Waterschapsverordening heeft een andere opzet dan de Keur. De Keur was een traditionele verordening met geboden en verboden. 

De Waterschapsverordening is volledig digitaal en regels zijn nu specifiek gekoppeld aan gebieden waar ze gelden en toegespitst op activiteiten die iemand kan doen. Dus in plaats van algemeen geformuleerd en overal van kracht, naar specifiek geldend voor bepaalde gebieden en activiteiten.  

In onze Waterschapsverordening zijn hoofdzakelijk de volgende regels opgenomen:
De Waterschapsverordening van Waterschap Zuiderzeeland bestaat uit vijf hoofdstukken. 
Hoofdstuk 1 bevat algemene bepalingen over:

  • Begripsomschrijvingen;
  • Doelen van het waterschap;
  • Algemene zorgplichten; Deze zorgplicht geldt altijd, ook naast een meldplicht of vergunningplicht
  • Aanwijzing van beperkingengebieden (gebieden waar de regels uit de Waterschapsverordening gelden)

Hoofdstukken 2 tot en met 4 zijn gewijd aan regels over activiteiten, waarbij de aard van de activiteiten bepalend is:

  • Hoofdstuk 2 behandelt lozingsactiviteiten op een oppervlaktewaterlichaam of zuiveringtechnisch werk ten behoeve van de waterkwaliteit.
  • Hoofdstuk 3 bevat regels over activiteiten die de werking, samenhang en kwaliteit van het watersysteem beïnvloeden. Dit betreft onder andere de aanleg of wijziging van waterstaatswerken, het verbinden van oppervlaktewaterlichamen, afwijkingen van het peil, kwel en grootschalige verharding van grondoppervlak.
  • Hoofdstuk 4 gaat over wateronttrekkings- en infiltreeractiviteiten met betrekking tot grond- of oppervlaktewater.

Hoofdstuk 5 bevat overgangsbepalingen en regelt de inwerkingtreding van de Waterschapsverordening.

In sommige gevallen heeft u een vergunning van het waterschap nodig. Bijvoorbeeld als u iets wilt plaatsen op een dijk of langs het water of als u grote hoeveelheden water uit sloten en plassen wilt wegpompen. Bij de beoordeling van uw vergunningaanvraag maken wij gebruik van beleidsregels. Deze beleidsregels geven aan hoe het waterschap belangen afweegt, feiten vaststelt of bepaalde begrippen uit de Waterschapsverordening uitlegt.

De beleidsregels zijn niet opgenomen in de Waterschapsverordening en worden apart gepubliceerd. Hieronder vindt u het overzicht van de geldende beleidsregels (en de koppeling met een hoofdstuk in de Waterschapsverordening)

De Waterschapsverordening is digitaal toegankelijk gemaakt in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) (opent in nieuw tabblad). Via het Omgevingsloket (opent in nieuw tabblad), dit is een online platform waarin alle regels van bestuursorganen van het Rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap staan. De regels zijn te vinden via ’Regels op de kaart’’.

Het DSO is ook hét loket om meldingen in te dienen en vergunningen aan te vragen. Voordat u dat doet, kunt u in het DSO een ‘vergunningcheck’ uitvoeren. De vergunningcheck van het DSO werkt aan de hand van een kaart van Nederland. Iedereen kan op die kaart een locatie intekenen waar hij of zij een activiteit wil uitvoeren. Via verschillende vragen die in het DSO gesteld worden, zal uiteindelijk duidelijk worden wat er wel of niet gedaan moet worden om de activiteit te kunnen uitvoeren. Zowel het Rijk, de provincie, de gemeente als het waterschap geven vanuit hun eigen regelgeving in het DSO de regels en verplichtingen op en geven aan of voor een bepaalde activiteit geen toestemming nodig is óf een melding nodig is óf nog wel vergunningplichting is. Ook wordt duidelijk welke zorgplichten er gelden.

Huidige beleidsregels naar Waterschapsverordening (WSV) en onderhoudsverordening (OHV) 

BeleidsregelLink naar publicatie op overheid.nlArtikel /paragaaf WSVArtikel/paragraaf OHV
Beleid bouwen nabij primaire waterkeringen (2008)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR272616 (opent in nieuw tabblad)Art. 1.3 (Doelen) 
Art. 1.6 (Beperkingengebied) 
Art. 1.7 (werkingsgebieden) 
Par. 3.2.5 (werkzaamheden in relatie tot de staat van de waterstaatswerken)
 
Beleid buitendijkse regionale waterkeringen (2013)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR322817 (opent in nieuw tabblad)Art. 1.3 (doelen) 
Art. 1.6 (beperkingengebied) 
Art. 1.7 (werkingsgebieden) 
Par. 3.2.5 (werkzaamheden in relatie tot de staat van de waterstaatswerken)
 
Beleid indirecte lozingen afvalwater van huishoudelijke aard in het buitengebied (2008)zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2025-15325 (opent in nieuw tabblad)Art. 1.3 (doelen) 
Art. 1.6 (beperkingengebied) 
Par. 2.2.2 (Lozen van huishoudelijk afvalwater)
 
Beleid inzake maaischouw, herprofileren en dempen sloten (2020)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR272336 (opent in nieuw tabblad)Par. 3.2.5 (Dempen)Art. 7 OHV (gewoon onderhoud → maaien) 
Art. 8 OHV (buitengewoon onderhoud → herprofileren) Art. 13 OHV (Schouw)
Beleid primaire keringen voor windmolens, kabels, leidingen en beplantingen (2009)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR272469 (opent in nieuw tabblad)Par. 3.2.4 (Kabels en leidingen) 
Par. 3.2.9 (beplanting) 
Par. 3.2.15 (windmolens)
 
Beleidsregel Compensatie toename verharding en versnelde afvoer (2013)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR301884 (opent in nieuw tabblad)Par 3.2.16, art 3.77
In toelichting verwijzing naar beleidsregel 
 
Beleidsregel drijvende woningen (woonboten) (2013)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR301875 (opent in nieuw tabblad)  
Beleidsregel Knardijk (2019)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR629234 (opent in nieuw tabblad)art. 1.7 (status Knardijk) 
art. 3.9 (beoordeling omgevingsvergunning)
 
Beleidsregel Peilbesluiten (2018)zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2025-15324 (opent in nieuw tabblad)Par. 3.2.14 (afwijkingen peilbesluit) 
Beleidsregel voor dynamisch peilbeheer (2009)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR272418 (opent in nieuw tabblad)  
Beleidsregel wateraanvoer (2004)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR272415 (opent in nieuw tabblad)  
Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen  (2014)zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2025-15323 (opent in nieuw tabblad)Art. 1.3 (doelen)
Art. 1.6 (beperkingengebied) 
Art. 1.7 (werkingsgebieden) 
Par. 3.2.5 (werkzaamheden in relatie tot de staat van de waterstaatswerken)
 
Beleidsregel Visbeleid (2014)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR326524 (opent in nieuw tabblad)Par. 3.2.18 (Visserij en visplan) 
Beleidsregel Grondwateronttrekkingen en infiltraties (2024)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR697246 (opent in nieuw tabblad)Par. 4.2.1 (Onttrekken voor agrarische doeleinden) 
Par. 4.2.2 (Onttrekken voor bemalingen) 
Par. 4.2.3 (Onttrekken voor saneringen) 
Par. 4.2.4 (Onttrekken voor calamiteiten) 
Par. 4.2.5 (Onttrekken voor overige doeleinden) 
Par. 4.2.6 (Infiltreren)
 
Beleidsregel regels versterking of reconstructie van primaire waterkeringen (2021)lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR656299 (opent in nieuw tabblad)  

Ook interessant 

Kijk hier ook eens