Een goede waterkwaliteit en af- en aanvoer van water is voor Waterschap Zuiderzeeland een belangrijke taak. Constant denken we na over hoe dat werk slimmer/beter kan. In Lelystad zijn we daarom in 2018 gestart met het verwijderen van kroos met een speciale maaiverzamelboot. Na ruim twee jaar ervaring kunnen we zeggen dat de boot heel effectief is in de bestrijding van kroos. Bewoners zijn ook blij als het kroos weer weg is. Naast het maaien en verzamelen pakt het waterschap ook de oorzaak aan. Dit doen we door hevel Lelystad Noord aan te sluiten op de Zuigerplas. Zo kunnen we schoon water uit het IJsselmeer Lelystad inlaten.  

Kroos is een klein drijvend plantje dat zich enorm snel kan vermeerderen

In het algemeen groeit het in wateren dat té voedselrijk is. Water met teveel meststoffen, zoals fosfaat en stikstof. Zo’n klein kroosplantje kan zich in één dag 1200 keer vermeerderen. Dat is gigantisch! In Nederland komen vijf verschillende soorten kroos voor. Deze komen vooral voor in stilstaand en traag stromend water. Ook groeien ze snel bij warme temperaturen. Het water in steden en dorpen zijn dus ideaal voor dit kleine groene plantje om zich te verspreiden. Kroos verspreidt zich door de waterstroming en de vacht van watervogels. 

Veel kroos is slecht voor de waterkwaliteit in onder andere sloten en grachten

Een beetje kroos is niet erg. Alleen blijft het in de praktijk niet bij een beetje. Als je kroos laat groeien, ontstaat een dicht kroostapijt over het water. De waterkwaliteit gaat dan nog méér achteruit. Door het gebrek aan licht ontstaat een rottingsproces. Met de vermindering van zuurstof en meer meststoffen is de kans op vissterfte ook veel groter. Daarom maaien we op plekken waar de kans op vissterfte het grootst is. Dit doen we in de periode tussen mei en september. Naast dat dat beter is voor de waterkwaliteit, ziet het er ook nog eens mooi uit.

De maaiverzamelboot maait en verzamelt het kroos in één keer

Het grote voordeel is dat er nauwelijks kroos blijft liggen. Hoe minder kroos er blijft liggen, hoe langer het duurt dat er weer een kroosmat op het water drijft. De boot is aangedreven door een schoepenwiel. Hierdoor blijft het water rustig en woelt het de bodem niet op. Dat is beter voor de balans van het ecosysteem. Helaas is het niet mogelijk om de boot overal te laten maaien en verzamelen, omdat sommige wateren te smal zijn. De komende weken is de maaiverzamelboot in actie bij de roeiroutes en vislocaties in Lelystad. Dit is in de wijken het Galjoen, Jol, Gondel, Schouw en Kogge. Daar zit veel kroos.

Het waterschap pakt naast de bestrijding van symptomen ook de oorzaak aan

Dat doen we door dit najaar delen van Lelystad te baggeren. Dit normale baggerwerk maakt water van Lelystad minder voedselrijk. Naast het baggeren gaat het waterschap de hevel Lelystad Noord aansluiten op de Zuigerplas. Dit heeft het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland op 7 juli 2021 besloten. De aanvoer van het water via de Zuigerplas naar Lelystad is zo veel schoner.