Bij het speeleiland in de wijk De Gilden in Dronten-West zit blauwalg in het water. Blauwalg is niet goed voor de gezondheid van mens en dier. Ga daarom hier niet zwemmen en vermijd contact met het water. Waterschap Zuiderzeeland heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Ook kwam er een melding binnen over vissen die in de buurt van het speeleiland naar zuurstof happen. Na meting blijkt dat er op dit moment genoeg zuurstof in het water zit. In het betreffende gedeelte is het wat ondieper waardoor de vissen minder zuurstof krijgen. Er is voor de vissen genoeg mogelijkheid om daar weg te zwemmen naar het diepere gedeelte met meer zuurstof.

Blauwalg gezien? Doe een melding!

Bij blauwalg vormen zich heldergroene, groenblauwe of helderblauwe olieachtige drijflagen. Deze kunnen zich makkelijk ophopen aan bijvoorbeeld oevers en op stranden. Vermoed u blauwalg? Meld dit dan bij ons.

Kijk hier voor meer informatie over blauwalg op deze pagina.

Zwem alleen in officieel zwemwater

In Flevoland zijn meerdere locaties aangewezen als zwemwater. Het waterschap controleert het zwemwater binnen de dijken van mei tot oktober elke twee weken. Bij blauwalg of andere afwijkingen doen we een melding bij de beheerder van de zwemlocatie: Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek. Zij zorgen dan voor waarschuwingen op locatie en sociale media.

Actuele informatie over zwemwater is te vinden op www.zwemwater.nl(externe link)