Anderhalve dag duurde het blussen van een grote brand in een loods in Rutten, begin januari. Waar al dat water vandaan kwam? Uit de Ruttensevaart en een kavelsloot achter het pand. Niet alleen de brandweer was aanwezig, maar wij ook, om de duizenden liters water beschikbaar te stellen die er nodig waren om het vuur de baas te worden.

Onze woordvoerder Theresa Naaktgeboren sprak erover met Omroep Flevoland(externe link): "Om voldoende water in de vaart te krijgen hebben we een inlaat opengezet. Dat is eigenlijk een ingang in de dijk. Vervolgens konden we met stuwen, soort kleppen, het water de juiste kant opsturen."

Via een dikke gele aanvoerslang werd het water opgesplitst in verschillende blusslangen. Elke minuut pompten we zo'n 4500 liter water uit de vaart.

Op de vraag wat er vervolgens met het bluswater gebeurt antwoordt Theresa: "Door het vuur verdampt een heel groot deel van het water en een klein deel stroomt af. Om te kunnen zien of dat schadelijk is voor de natuur, hebben we het opgevangen in een deel van de vaart dat we hebben afgezet met schuiven. Daarna konden we het water onderzoeken. Gelukkig konden we constateren dat het water schoon was."