Aan het Spectrum 27 in Dronten woont Jan (90). Hij is de laatste 25 jaar van zijn werkende leven boer geweest – geen verrassing dus, dat hij graag buiten is! Jan werkte altijd zelf in de tuin, maar krijgt hier nu een paar keer per jaar hulp bij. Zijn advies voor een mooie, groene tuin is eenvoudig: doe er niet té veel aan! ‘Eigenlijk zou iedereen een regenton moeten hebben’
 

Welke elementen maken jouw tuin groen en klimaatvriendelijk?

'In de achtertuin heb ik een regenton staan. Deze gebruik ik voor planten die (extra) water nodig hebben.’ Een goed initiatief, want met een regenton vang je snel veel water op. Dat is gunstig in tijden van droogte: je hebt dan minder kraanwater nodig voor het besproeien van je tuin. Jan, stellig: ‘Eigenlijk zou iederéén een regenton moeten hebben, vooral nu veel mensen hun planten vooral in potten hebben staan. Zo kun je op een klimaatvriendelijke manier je planten vochtig houden.’
 

Je hebt een voor- en een achtertuin, die laatste is het grootst. Hoe heb je 'm ingedeeld?

‘In de achtertuin staan veel struikachtige planten. En een deel van de tuin is overkapt met zonwering. Daar liggen ook tegels – maar het is zeker geen tegeltuin! Daar ben ik op tegen. Ik vind het niet alleen minder mooi, het is ook onpraktisch: het water moet érgens de grond in kunnen. Als we het water afvoeren komt het vaak niet terecht bij planten en bomen. Dat moet wel, om ze goed te laten groeien. Dat is ook weer belangrijk voor onze luchtvoorziening, want deze planten produceren zuurstof.’

'Vogels dragen bij aan een natuurlijke bestrijding van plagen in de tuin'

Hoe zorg je voor meer biodiversiteit in je tuin?

‘Vroeger konden vogels onder dakpannen een nestje maken en daar broeden. Tegenwoordig is alles afgesloten, dat maakt het voor vogels lastiger om zich voort te planten. Daarom heb ik een vogelhuisje. Hiermee wil ik de natuur toch een beetje helpen.’ Vogels in de tuin hebben ook nog een ander voordeel: ze helpen plagen in de tuin – zoals de eikenprocessierups – op een natuurlijke manier bestrijden.

‘Waar dat kan, moeten wij de natuur meer de kans geven’
 

Wat is jouw tip voor een mooie, klimaatbestendige tuin?

Jan pleit ervoor om de natuur haar gang te laten gaan, met alleen bijsturing waar nodig. Hij besluit: ‘Planten, en in het bijzonder onkruid, moet je alleen een beetje beheersen. We moeten niet álles weg willen halen, tenzij het echt te wild wordt en alles overwoekert. Maar waar het kan, moeten wij de natuur meer de kans geven!’

Meer weten? Ontdek onze tips voor een klimaatbestendige, groene tuin Zo help jij mee aan het tegengaan van klimaatverandering.

Woon jij nu ook op nr. 27 en wil je met jouw tuinverhaal én -foto’s op onze social kanalen? Stuur een mailtje naar webredactie@zuiderzeeland.nl!

Ook interessant

  • De tuin van Jan-Willem

    In Lelystad woont Jan-Willem samen met zijn vrouw en twee kinderen. Samen brengen ze veel tijd door in hun tuin. Zij laten zien dat een groene aanpak niet direct onderhoud hoeft te kosten.

    Afbeelding van man op een sedumdak in zijn tuin
  • Een regenbestendige tuin

    In een groene tuin kan regenwater beter opgenomen worden in de bodem. Het resultaat: minder wateroverlast bij hevige stortbuien in uw tuin.

    regenton in tuin
  • De tuin van nr. 27 – Theo van Dijk

    Eenmaal in Almere Haven, nooit meer weg. Dat is vanaf het prille begin de ongeschreven regel onder veel inwoners. Theo van Dijk (79) woont al 42 jaar op Kromgouw 27 in het groene stadsdeel met z’n ontelbare hofjes.