Aan de Hunsingo 27 in Lelystad woont Lieke Weber. De geboren en getogen Lelystadse geniet samen met haar man en twee jonge kinderen volop van hun fijne tuin. Toen het stel bijna tien jaar geleden in de Landstrekenwijk kwam wonen, lag er een grote vijver in de tuin. Met de komst van de eerste wilden ze daar liever snel vanaf – en pakten meteen de hele tuin aan.

Wat hebben jullie gedaan om jullie tuin klimaatvriendelijker te maken?

‘We hebben een stuk of 10 bomen geplant, waaronder een appel- en een perenboom. Die perenboom gaf dit jaar voor het eerst peertjes, zo leuk! In de achtertuin lagen veel tegels, in plaats daarvan hebben we gras geplant, wat het regenwater beter vasthoudt en het in de bodem laat wegzakken. Ook creëerden we een aantal plekken om zitjes neer te zetten. Op de plek van de vijver hebben we een verhoogd terras gemaakt, waar de lounge-set op staat. De gehele tuin loopt nu iets van het huis af. Er is nu veel groen en gras, waar de kinderen in de zomer hun tentje kunnen opzetten.’

In eerste instantie wilden Lieke en haar man hun tuin vooral toegankelijker en gezelliger maken. Dat dit gunstiger is voor het klimaat, was mooi meegenomen. Inmiddels kijkt het stel actief naar slimme, zuinigere oplossingen. Lieke: ‘Onlangs hebben we onze oude regenton – een 30 jaar oud wijnvat – vervangen. In de onderkant zit nu een kraantje, zodat we regenwater kunnen gebruiken om de planten water te geven. In de winter laten we het teveel aan water eruit lopen, zodat ‘ie niet zo vol is (en kapot gaat) als het gaat vriezen. En ‘s zomers hebben we een zwembadje staan, maar dat vullen we één keer. De rest van het seizoen houden we het schoon met een zoutwatersysteem.’

Hoe zorg je voor meer biodiversiteit in je tuin?

‘We houden van groen, maar óók van veel kleur. We hebben verschillende bloemen in de tuin. En veel vaste planten, zoals lavendel, waar insecten op afkomen. We zouden wel nog meer bloemen en planten erbij willen. Begin dit jaar plantten we zaadjes voor een vlinderstruik. Verder hádden we een bijenhotel, maar die is bedolven geraakt onder de klimop – en is dus inmiddels gesloten ? Oh ja, en we hebben een egeltje in de tuin, we noemen ‘m Sonic. Hij wilde helaas niet op de foto. Misschien zit ‘ie verstopt in de berg bladeren op het terras?’

Heb je tips voor andere mensen met een wens voor een klimaatbestendige tuin?

‘Het ligt er natuurlijk aan of je een tuin wilt, of je tuin vooral op orde en gezellig wilt hebben. Hoe dan ook is het veel gezelliger met gras en groen, dan met allemaal potten. Bedenk je ook: als je tuin vol met potten staat en jij gaat een paar weken op zomervakantie, dan is alles dood als je terug bent. Dus mijn tip is: ga vooral niét bestraten of betegelen!’

Meer weten? Ontdek onze tips voor een klimaatbestendige, groene tuin. Zo help jij mee aan het tegengaan van klimaatverandering.

Woon jij nu ook op nr. 27 en wil je met jouw tuinverhaal én -foto’s op onze social kanalen? Stuur een mailtje naar webredactie@zuiderzeeland.nl!

Ook interessant

  • De tuin van Jan-Willem

    In Lelystad woont Jan-Willem samen met zijn vrouw en twee kinderen. Samen brengen ze veel tijd door in hun tuin. Zij laten zien dat een groene aanpak niet direct onderhoud hoeft te kosten.

    Afbeelding van man op een sedumdak in zijn tuin
  • Een regenbestendige tuin

    In een groene tuin kan regenwater beter opgenomen worden in de bodem. Het resultaat: minder wateroverlast bij hevige stortbuien in uw tuin.

    regenton in tuin
  • De Tuin van nr. 27 – Jan Janssen

    Aan het Spectrum 27 in Dronten woont Jan (90). Hij is de laatste 25 jaar van zijn werkende leven boer geweest – geen verrassing dus, dat hij graag buiten is!