Nederland zit vol Waterbazen: inwoners die met grote én kleine aanpassingen bijdragen aan schoon en voldoende water. Bijvoorbeeld door het afval op te ruimen in hun buurt. Ook in Flevoland barst het van de Waterbazen en daar is Waterschap Zuiderzeeland maar wat blij mee. Lia Broeders (61) uit Ens bijvoorbeeld. Zij ruimt de rommel op die ze tegenkomt tijdens haar wekelijkse wandelrondje.

Het gekste dat ze ooit gevonden heeft?

‘Een groot stuk ijzer. En bij het tankstation hier in het dorp waren door een storm eens alle plastic handschoentjes die bij de pomp hangen, tegen een hek aangewaaid. Die hebben we in twee keer opgeruimd, want het waren er zóveel.’Lia loopt al 25 jaar iedere week een rondje van 5 kilometer om Ens. ‘Dat doe ik samen met een vriendin.’ Onderweg kwamen ze regelmatig zwerfvuil tegen, dus besloten ze nog niet zo lang geleden het rondje wandelen te combineren met een grondige, structurele opruimbeurt. Sinds september gaan ze gewapend met grijper en plastic zak op stap.

‘We lopen steeds een ander rondje langs de dorpsgrenzen.

Op het Kabouterpad in Ens vinden we standaard veel verpakkingen van vegan mueslirepen. Dat is echt elke keer raak.’ De dames komen ook veel snoeppapiertjes en kapot glas tegen. ‘Dat glas is gevaarlijk voor mens en dier, dus dat nemen we graag mee.’En tegenwoordig zijn de mondkapjes natuurlijk in opmars. ‘Die vallen gemakkelijk uit je zak, dat zien we vooral veel in het dorp zelf.’ Al met al vullen Lia en haar wandelmaatje iedere week met gemak een plastic zak vol zwerfvuil.

Een dankbaar klusje, vindt ze. ‘Want al dat afval komt anders in de bodem terecht en uiteindelijk in ons water.

En dat is bij een klokhuis niet zo erg, maar bij al dat plastic dat overal in zit wel. Ik heb wel eens gehoord dat je die fijne plasticdeeltjes niet uit het water kunt filteren, dus uiteindelijk vergiftigen we onszelf ermee. Dat moeten we toch niet willen?’

Lia leeft sowieso zo duurzaam mogelijk en het opruimen van zwerfvuil past daar heel mooi bij. ‘Mijn motivatie? We willen toch allemaal een mooie wereld achterlaten voor onze kinderen? Daar doe ik het voor.’