Terugwinnen van papierresten op AWZI Zeewolde 

Bernadette is beleidsmedewerker, Henry is technicus, maar in een proef om papierresten terug te winnen uit afvalwater werkten ze regelmatig zij aan zij.  

Meestal zit Bernadette achter een beeldscherm op kantoor, maar de afgelopen maanden had ze regelmatig een overall aan terwijl ze met de technische mensen van de zuivering meedacht over het beter of veiliger maken van een proefproject: het terugwinnen van papierresten, oftewel cellulose. Zo’n overall is voor Henry – een van die techneuten – de gewoonste zaak van de wereld, maar dat was deze proef zeker niet. Heerlijk vonden ze het om uit te denken hoe ze cellulose uit het afvalwater zouden zeven, om het daarna schoon te maken en te drogen tot een vezel die geschikt is voor de papierindustrie. Samenwerken en met collega’s praktische problemen oplossen, dat vindt Henry het mooiste wat er is. Dat zou hij alle dagen wel willen doen.  

Zeven, mengen en drogen  

Er ging heel wat denk- en knutselwerk vooraf aan het moment dat Bernadette en Henry twee Big Bags met schone en droge vezels konden afleveren bij een papierfabriek. De cellulose uit het afvalwater halen was nog best makkelijk. Daarvoor gebruikten ze twee fijnzeven. Maar om de bacteriën in dit zeefgoed te doden moesten ze het mengen met chemicaliën. Eerst probeerden ze het met een handmixer in een emmer, daarna met een vaste menger in een grote vierkante bak en uiteindelijk – eureka! – met een betonmolen. Ook het persen en drogen kregen Henry en zijn collega’s uiteindelijk onder de knie, en dankzij Bernadette gebeurde dat ook op een veilige manier. De papierfabriek was dik tevreden: de teruggewonnen vezel bleek goed te gebruiken om nieuw papier van te maken. 

Nieuwe ontwikkelingen 

Nadenken over nieuwe ontwikkelingen is typisch iets dat kantoormens Bernadette inbrengt als ze in een proefproject samenwerkt met technische mensen. Henry en zijn collega’s zijn van de afdeling ‘Kan het?’, zo zou je het kunnen zeggen, en Bernadette kijkt mee namens de afdeling ‘Willen we het?’. De een weet hoe je een pomp moet aansturen, de ander hoe je voorkomt dat iemand chemicaliën in zijn ogen krijgt. En heeft Henry het voortouw tijdens het ontwikkelen van een nieuwe processtap, Bernadette heeft die rol in de fase die volgt op een succesvolle proef. Want er zijn nog heel wat vragen te beantwoorden voordat de gehele zuivering standaard cellulose terugwint: hoe is dit proces toe te passen op een grotere schaal en hoe zijn andere grondstoffen terug te winnen? Gelukkig hoeven ze dit niet allemaal alleen te doen.  

Bernadette Lohmann, beleidsmedewerker en Henry Kroon, technicus