Lelystadse 4 vwo-leerlingen bedenken slimme oplossingen voor wateroverlast

Tijdens een tweedaagse hackathon op 30 juni en 1 juli bedachten 4 vwo-leerlingen van het Porteum zes slimme en vernieuwende oplossingen tegen wateroverlast. Zij bogen zich over een serieus klimaatvraagstuk: hoe vangen we regenwater op als er geen extra ruimte meer is in de wijk? De hackathon werd georganiseerd door IVN Natuureducatie, in samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland.
Vraagstuk bedacht door hydroloog van het waterschap
De opdracht kwam van Chris Adema, hydroloog bij Waterschap Zuiderzeeland. Hij daagde de leerlingen uit om oplossingen te verzinnen die passen binnen de grenzen van een nieuwe woonwijk, zonder dat er ruimte verloren gaat aan extra sloten of vijvers. Bestaande technieken – zoals regentonnen of waterpasserende bestrating – mochten ze niet gebruiken.
“Het klimaat wacht niet,” zegt Chris Adema. “Extreme buien nemen toe, en bestaande oplossingen zijn simpelweg niet genoeg meer om het water de baas te blijven. Als we nu geen slimme maatregelen nemen, lopen we straks letterlijk en figuurlijk vast: natte kelders, overlast op straat en schade aan infrastructuur. Daarom is het zo belangrijk om jongeren te betrekken – zij durven het bestaande systeem te bevragen. Dat hebben we keihard nodig.”
Van idee naar uitvoering
De leerlingen werkten hun oplossingen uit tijdens werksessies op school, in gesprek met inwoners van Lelystad en in speeddates met experts van het waterschap, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad. De eindpresentaties vonden plaats in het provinciehuis Flevoland, waar een vakjury de plannen beoordeelde op haalbaarheid, originaliteit en toepasbaarheid.
Zes originele ideeën
De zes groepjes presenteerden onder andere de AquaTree, een boomconstructie die regenwater opvangt, en de Regenkas Richard, een kas met dubbele wanden voor wateropslag. Ook het Hydrohuis was een opvallend idee: een woning met panelen die regendruppels omzetten in elektriciteit en vervolgens het regenwater in een grote lange drainbuis bergen en weer vertraagd laten afvoeren naar de ondergrond. De groengoot werd voorgesteld als een slim alternatief voor de klassieke regenton
Hackathon Klimaatadaptieve waterberging
En de winnaar is...
De jury, bestaande uit gedeputeerde Harold Hofstra, heemraad Jo Caris, hydroloog Chris Adema, docent Ruben Ras en IVN-regiodirecteur Joline de Weerdt, was onder de indruk van de kwaliteit van de plannen.
“Het was niet makkelijk om een keuze te maken,” zei gedeputeerde Harold Hofstra. “Er zaten briljante ideeën tussen. De leerlingen hebben goed nagedacht over biodiversiteit, de kosten, en ze hebben écht geluisterd naar de opdracht. Het was een nek-aan-nekrace, maar de winnaar is het Hydrohuis. Waarom? Omdat dit een creatief én toepasbaar idee is. Je lost een energieprobleem op en denkt tegelijk na over de opslag van water in de grond. Die combinatie maakte dat dit idee heeft gewonnen.”
Samen werken aan waterbewustzijn in het onderwijs
Wij werken als waterschap graag samen met onderwijsinstellingen aan actuele water- en klimaatvraagstukken. Interesse in een samenwerking of educatieproject? Neem gerust contact op met team Educatie via educatie@zuiderzeeland.nl.
