Natuurwetgeving

Als waterschap houden wij bij al onze werkzaamheden, zowel in het water als op de kant, rekening met de natuur. De regels hiervoor zijn vanaf 1 januari 2024 opgenomen in de Omgevingswet. De regels die gelden voor het werken in de natuur zijn vastgelegd in het Besluit activiteiten leefomgeving.
Zorgplicht voor planten- en diersoorten geldt altijd
Iedereen moet goed zorgen voor dieren en planten die in het wild leven en voor hun directe leefomgeving. Als jouw werk schade kan veroorzaken aan een soort of de leefomgeving daarvan, dan houd je je aan bepaalde regels om schade te voorkomen of te beperken. Deze zorgplicht geldt voor alle soorten, zowel beschermde als algemeen voorkomende soorten.
Gedragscode geldt waar beschermde soorten kunnen worden geschaad
Als je werkt op plekken waar beschermde soorten leven, gelden naast de zorgplicht extra regels. Je hebt dan een Omgevingsvergunning nodig. In plaats van een Omgevingsvergunning aan te vragen, kun je ook werken volgens een speciale gedragscode. Voor het beheer en onderhoud door waterschappen is zo’n gedragscode gemaakt. In deze gedragscode soortenbescherming staat hoe we zorgvuldig kunnen werken, zonder beschermde planten- en diersoorten te schaden. Voor het werken in het leefgebied van de ringslang hebben we zelfs een apart protocol opgesteld.
Beschermde soorten in Flevoland staan op een kaart
Veel (vrijwilligers)organisaties houden bij hoeveel en welke beschermde planten en dieren hier voorkomen. Ook het waterschap legt waarnemingen van soorten vast. Bovendien doen wij aanvullende veldonderzoeken voor bepaalde projecten en werkzaamheden.