Hoera! De Noordoostpolder is vandaag jarig. Op 9 september 1942 was de polder ‘droog’ en kregen de gemalen een andere functie. Van droog maken naar drooghouden. Dat doen we vandaag de dag nog steeds met dezelfde gemalen:  Buma, Smeenge en Vissering. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, onderhouden we ze goed. Gemaal Vissering krijgt op dit moment zelfs een make-over. 

Geen Flevoland zonder gemalen 

Als waterschap zijn we bijzonder trots op onze 80-jarige Noordoostpolder en natuurlijk vooral op de robuuste gemalen die al meer dan 80 jaar hun werk doen. Iedere dag pompen de gemalen water het gebied uit om de polder droog te houden. Op die manier kunnen we nu en in de toekomst wonen, werken en recreëren in Flevoland. 

Gemaal Vissering in een nieuw jasje 


Dit jaar renoveren en verduurzamen we het gemaal bij Urk. Als de werkzaamheden klaar zijn, is gemaal Vissering volledig elektrisch. Het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de kosten voor het gebruik gaan omlaag. Het is volgend jaar één van de meest duurzame gemalen ter wereld. Naast deze aanpassingen leggen we ook een vispassage aan. Vissen kunnen op die manier van het IJsselmeer de Noordoostpolder in zwemmen en omgekeerd. 

Het gaat allemaal niet vanzelf 

Net als het drooghouden van de Noordoostpolder nu, ging de bouw van de gemalen in de oorlogsjaren ook niet vanzelf. Materialen waren moeilijk te krijgen. Uiteindelijk werd Gemaal Vissering op 2 november 1942 met één machine in gebruik genomen en in 1943 met de tweede. Samen met gemaal Buma en Smeenge zorgt gemaal Vissering ook vandaag voor onze droge voeten. Jaarlijks pompen ze bijna 160.000 olympische zwembaden van 50 x 25 meter vol water de polder uit! Dat is ongeveer 400 miljard liter water.  

Ga gratis naar museum Schokland op 10 en 11 september 

Benieuwd naar de historie van de Noordoostpolder? Tijdens de Open Monumentendagen is museum Schokland gratis te bezoeken. Speciaal voor Open Monumentendag wordt er een compilatie vertoond van historische Polygoonjournaals over de Noordoostpolder in de periode van 1941 tot 1980. 

Lees meer over de gemalen op: zuiderzeeland.nl/gemalen