In deze speciale documentaire laat Omroep Flevoland de bouw zien van gemaal Vissering. Dit is het tweede deel in de reportagereeks van 'De camera van Dirk de Boer'. In dit deel: 'de bouw van een gemaal', wordt aan de hand van tachtig jaar oude filmbeelden van kantoormedewerker Dirk de Boer, de complete constructie van gemaal Vissering getoond.

De documentaire wordt in het weekend van 1 tot en met 2 januari 2022 uitgezonden

De uitzending is ieder uur te zien op het tv-kanaal van Omroep Flevoland. Op 1 januari is de documentaire vanaf 08.00 uur ook te zien op YouTube(externe link).

Eerder verscheen al 'Oorlog en Vrede'. Daarin laat Dirk de Boer zien hoe Urk de bevrijding van het vissersdorp viert. Bekijk hier:

.

Midden in een lege bouwput aan de rand van Urk wordt een gebouw gemaakt

Dat zou voorgoed het aanzicht op Urk veranderen. Van eiland naar dorp aan het vaste land. Dirk de Boer is werkzaam op het kantoor dat het gemaal bouwt. In zijn vrije tijd pakt hij zijn filmcamera en legt alles vast. Zo is er voor de bouw een spoorbaan aangelegd om al het bouwmateriaal te vervoeren. Ook zien we hoe al het beton wordt gemaakt en er een gigantisch stalen frame wordt gebouwd én krijgen we een uniek kijkje in het leven van de arbeiders te zien.

Met (oud-)medewerkers van het waterschap wordt het verhaal van Vissering gevolgd

Samen met Urker Cees Bakker van Waterschap Zuiderzeeland en oud-medewerker Marien van de Velde laat de documentaire de krochten van het gemaal zien, tot in de nok van het gebouw. Dijkgraaf Hetty Klavers van het waterschap bekijkt in het gemaal voor het eerste de unieke beelden. “Als je de foto's al ziet is het indrukwekkend, maar de beelden laten nog beter zien wat voor werk het was.”

Omroep Flevoland heeft begin dit jaar filmblikken in handen gekregen.

Daarin zat bijna anderhalf uur aan 8mm-film. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving. De filmrollen zijn inmiddels gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. De reportagereeks gaan over het dagelijkse leven op Urk in het begin van de oorlog, de bouw van gemaal Vissering en het verhaal over de filmer zelf.