Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over water en/of het waterschap? Op deze pagina vind je meer informatie om je op weg te helpen.

Voor het houden van een goede spreekbeurt of werkstuk hebben wij een stappenplan voor je.

1. Kies een onderwerp dat je interesseert

Kies eerst een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Kies ook een onderwerp waar je veel informatie over kunt vinden. Dan kun je genoeg vertellen. Een paar ideeën voor onderwerpen zijn:

2. Verzamel informatie

Je kunt veel informatie vinden in boeken, tijdschriften en op het internet. Ook in de bibliotheek kun je veel informatie vinden. Om je op weg te helpen, hebben wij een paar websites verzameld waar je veel informatie kunt vinden:

Welkom bij Gemaal Lovink

Benieuwd hoe een gemaal er van binnen uitziet? Vanwege de veiligheid mag je er niet zomaar naar binnen lopen. Maar met onze VR Tour kun je wél door het gemaal lopen. Dus waar wacht je nog op? Kom binnen!

Doe de VR Tour 

3. Informatie uitwerken

Als je genoeg informatie hebt gevonden, kun je er een tekst bij schrijven. Neem niet alle informatie over, maar kies het belangrijkste eruit. Schrijf/zeg het ook in je eigen woorden.

Maak een duidelijke inleiding, middenstuk en slot. In de inleiding vertel je welke punten je allemaal gaat vertellen. In het middenstuk vertel je over deze punten. In het slot bespreek je kort wat je allemaal hebt verteld. 

4. Oefenen!

Als je je informatie hebt uitgewerkt, kun je je spreekbeurt gaan oefenen. Doe het eerst voor de spiegel, en probeer het daarna bij iemand thuis. Bijvoorbeeld je vader of moeder. Bij een werkstuk kun je het iemand nog een keer laten nalezen.

5. Mooi maken

Als je klaar bent, kun je leuke plaatjes/tekeningen toevoegen bij je spreekbeurt of werkstuk. Bij een spreekbeurt kun je ook een leuk proefje doen. Kijk eens op deze pagina voor leuke proefjes. 

Veel succes!

Heeft u gevonden wat u zocht?