Helpt u ons het water schoon en droge voeten te houden? Dat kan door een peilbuis op uw erf te laten plaatsen.

Waarom grondwater meten?

We meten hoe hoog of laag het grondwater staat. 

Die gegevens kunnen we goed gebruiken: om ook in de toekomst droge voeten te houden. Ook onder andere boeren, gemeentes en bouwbedrijven kunnen de gegevens goed gebruiken. Bijvoorbeeld om te weten hoe het met de vochtigheid van de bodem staat en hoe het grondwater zich gedraagt, zowel in natte als droge omstandigheden.

Daarom zijn alle meetdata voor iedereen beschikbaar. We werken er aan om de data via deze website live voor iedereen beschikbaar te maken. Tot die tijd kunt u de gegevens bij ons opvragen.

Wat is een peilbuis? 

Een peilbuis is een buis van een paar meter lang. Die plaatsen we in de bodem. Door een filter kan het grondwater in de buis lopen. Zo kunnen we meten wat de stand én kwaliteit van het grondwater is. 

Illustratie van een peilbuis

Een peilbuis op uw erf: dit moet u weten 


Samen bepalen we waar de buis precies komt. Vervolgens regelen wij alles:

  • We boren een gat tot maximaal 15 meter. Daarna plaatsen we de buis; die is 5 cm dik en steekt minimaal 30 centimeter boven de grond uit.
  • We zorgen ervoor dat de buis goed zichtbaar is. Zodat niemand er per ongeluk tegenaan botst. En we sluiten de buis af met een beschermkoker met slot. 
  • Na plaatsing laten we alles weer netjes achter.

Daarnaast maken we een aantal duidelijke afspraken. Zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo zijn wij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het onderhoud.

Wilt u op een gegeven moment van de buis af? Dat kan: daarvoor hoeft u slechts een e-mail te sturen. Soms besluiten wij om de buis te verwijderen.
De voorwaarden voor het plaatsen van een peilbuis vind u in het document Voorwaarden plaatsen peilbuis.

Let op: voor de buis krijgt u geen vergoeding.

Contact

Heeft u een vraag over peilbuizen? Neem dan contact met ons op.