In ons werkgebied staan 5 afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s). Die verwerken ons afvalwater, dat via onze afvoerputjes, gootstenen en wc’s het riool ingaat.

Wat doen AWZI’s?

AWZI’s maken ons afvalwater schoon. Zodat het daarna weer veilig teruggepompt kan worden in onze oppervlaktewateren (sloten, meren, grachten, etc.).

Het doel is natuurlijk om te voorkomen dat ons oppervlaktewater vervuild raakt. Dat is slecht voor planten en dieren, maar óók voor mensen. In vervuild water kan bijvoorbeeld niet gezwommen worden.

Hoe werkt een AWZI?

Eerst wordt ‘grof’ afval uit het water gehaald: bijvoorbeeld hout, plastic, poep, wc-papier, doekjes en bladeren.

Vervolgens gaat het water naar een bezinkbak. Daar krijgen achtergebleven kleine restjes de kans om naar de bodem te zinken. Denk ook aan steentjes, zand en etensresten.

Daarna laten we micro-organismen hun werk doen: die houden van nature water al schoon in bijvoorbeeld sloten. Dit proces versnellen we in de AWZI’s.

Uiteindelijk zuiveren we het afvalwater zo voor minimaal 95%. Dan is het schoon genoeg om weer de natuur in te pompen.

Verduurzaming AWZI’s

We zijn bezig met meerdere technieken om onze AWZI’s te verduurzamen. Zodat ze bijdragen aan onze doelstellingen voor een circulaire economie.

Dankzij deze technieken houden we drastisch minder zuiveringsslib over. Dit slib is namelijk afval, dat afgevoerd en verbrand wordt. Daarnaast kunnen we uit het slib biobrand- én grondstoffen winnen.

Lees meer over deze technieken:

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op. 
 

Afvalwaterzuivering Almere

Heeft u gevonden wat u zocht?