Zuiveren van afvalwater

Een eeuw geleden ging het afvalwater uit huishoudens nog de sloot in. Gelukkig gaat dat tegenwoordig anders! Het afvalwater dat u wegspoelt via afvoerputjes, gootsteen en toilet stroomt via leidingen naar de afvalwaterzuivering. Rioolgemalen helpen om de grote afstanden tussen uw huis en de zuivering te overbruggen. Op deze pagina vindt u meer informatie. 

Rioolgemalen

Uw afvalwater legt vaak een grote afstand af voordat het bij de zuivering terecht komt. Rioolgemalen helpen uw afvalwater een handje. 

Lees meer over wat rioolgemalen doen en waarom ze zo belangrijk zijn.

Lees alles over onze rioolgemalen

Persleidingen

In Flevoland ligt er zo’n 250 kilometer aan persleidingen onder de grond. Deze vervoeren uw afvalwater vanaf het rioolgemaal tot aan de zuivering. Ondanks dat ze onder de grond liggen, is het belangrijk om deze persleidingen goed te onderhouden of soms te vervangen. 

Lees meer over hoe persleidingen er uitzien en wat we precies doen om ze te onderhouden. 

Lees meer over de persleidingen

Zuiveringen

Jaarlijks komen er miljoenen liters afvalwater de zuiveringen binnen. Dit afvalwater zuiveren we en stroomt daarna in de Flevolandse vaarten.

Lees meer over onze afvalwaterzuiveringsinstallaties en hoe wij het water precies zuiveren.

Ga naar onze zuiveringen

Slibverwerking

Tijdens het zuiveren van afvalwater komt slib vrij. Dit zijn vuildeeltjes met bacteriën. Deze bacteriën zijn nuttig voor het zuiveringsproces, omdat ze het vuil in afvalwater opeten. Hierdoor vermenigvuldigen de bacteriën zich in het zuiveringsproces. Er komt dus slib bij. Een deel van het slib met bacteriën gebruiken we opnieuw in het zuiveringsproces. Het overige deel verwerken we.

 Lees hoe wij dat doen

Ontwikkelingen zuiveren afvalwater

Voor het zuiveren van afvalwater hebben wij vier speerpunten: beter zuiveren van afvalwater, uitstoot van broeikasgassen verminderen, terugwinnen van grondstoffen en slib verminderen. 

Lees de ontwikkelingen

Wat kunt u doen?

Schone leidingen en schoon water in de sloot? U kunt daaraan bijdragen. We hebben al onze tips voor u verzameld.

Check onze watertips

Heeft u gevonden wat u zocht?