Spreekbeurt of werkstuk maken?
Wat doet een waterschap eigenlijk? En waar vind ik informatie voor een werkstuk of spreekbeurt? In deze jongerenhoek vind je veel bruikbare informatie.
Het verhaal gaat dat een Tsjechische graaf begin vorige eeuw een jachtreis maakte door Alaska. Hij nam vijf muskusratten mee naar Europa en hield deze beesten in een visvijver een seizoen lang zonder dat ze ontsnapten. Tien jaar later telden deskundigen binnen een straal van honderd kilometer rond het verblijf van de graaf ongeveer twee miljoen muskusratten. Europa had er een nieuwe diersoort bij: de muskusrat.
Hoe moet je omgaan met water en niet te veel water verspillen?
Bekijk het stappenplan voor het maken van een spreekbeurt.
Het water stijgt, de bodem daalt en de kans op neerslag neemt toe. Kortom, ons klimaat verandert. Het weer wordt extremer met korte maar hevige regenbuien, meer smeltwater dat via de rivieren ons land binnenkomt en stijging van de zeespiegel. Daarom zijn het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen samen hard aan het werk om ons land te beveiligen. Dit wordt het Waterbeleid 21e eeuw genoemd.
Bekijk het stappenplan voor het maken van een werkstuk.
Waarom bouwen we dijken en hoe wordt een dijk gebouwd?
In de vroege middeleeuwen was West-Nederland voor een groot deel een blubberig veengebied. Om er als boer te kunnen wonen en werken, waren aanpassingen nodig. Wie deze grond wilde gebruiken voor akkerbouw, moest eerst ontwateren. Dit gebeurde door het graven van een stelsel van sloten die het water afvoerden naar een rivier of een wetering (een hoofdafvoer de polder uit).
Een polder blijft niet vanzelf droog. Neerslag en water dat in de polder terechtkomt, moeten weggepompt worden. Een gemaal is eigenlijk een grote pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt namelijk van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op peil blijft.
Per dag produceren wij per persoon zo’n 100 tot 200 gram poep en één tot anderhalve liter urine. Dankzij het riool verdwijnen onze uitwerpselen gelukkig zonder problemen. Maar wat doet het riool nou eigenlijk en wat mag er wel en niet in het riool?
Je hebt de wc doorgetrokken, wat nu? Als we de wc doortrekken of ons afwaswater weggooien, loopt dit afvalwater naar een rioolbuis die onder de grond ligt. Via een groot netwerk van rioolbuizen stroomt het afvalwater dan naar één van de vijf afvalwaterzuiveringsinstallaties (awzi's) in Flevoland. Het schoonmaken (zuiveren) van water gaat in een paar stappen.