Samen zwerfaval verminderen

Gemeente Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland en de Techchicks organiseren tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) een zwerfafvalactie in Lelystad. Hiermee willen deze organisaties basisschoolkinderen niet alleen de negatieve kanten van zwerfafval laten zien, maar ook de mogelijkheden voor hergebruik. Samen ruimen ze afval in de omgeving van de scholen op. Tevens is er een workshop, waarin de kinderen het hergebruikproces van plastic afval nabootsen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van een 3D-printer en 3-D-printpennen.

Zwerfvuil slecht voor mens en dier

“Als je om je heen kijkt vind je overal afval. Niet alleen op straat, maar ook in en rond het water in de wijken. Het ziet er hierdoor niet alleen rommelig uit, al dat plastic is ook nog eens slecht voor dieren en uiteindelijk voor de mens. Denk aan de plastic soep. We kunnen dit zelf voorkomen. Daarnaast is het plastic ook nog nuttig voor hergebruik”, vertelt Dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland.

Plastic soep

Per jaar komt circa 10 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dit kost elk jaar heel veel dieren het leven. Bijvoorbeeld vissen, vogels, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt alleen uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep.

Foto afval in water151 px

Statiegeld

Uit onderzoek van bureau CE Delft blijkt dat het zwerfafval fors afneemt als er statiegeld komt op kleine flesjes en blikjes. Ervaringen in Duitsland, Noorwegen en Denemarken tonen aan dat statiegeld leidt tot veel minder plastic zwerfafval. Daarom hebben veel gemeenten en waterschappen zich aangesloten bij de statiegeldalliantie; ook Waterschap Zuiderzeeland en de gemeente Lelystad. De Statiegeldalliantie wil een structurele oplossing voor zwerfafval. Aangezien de invoering van statiegeld op blikjes en kleine petflesjes landelijk is uitgesteld, roept Waterschap Zuiderzeeland de inwoners van Flevoland op om plastic en blikjes in de vuilnisbak te doen. Helpt u mee?

Les zwerfaval - waterkwaliteit 28 maart 2018 500px
Leerlingen groep 5 van GBS De Helmstok krijgen een les over zwerfafval en waterkwaliteit