De energietransitie

Het gesprek over de energietransitie en de betekenis voor het waterschap was levendig. “Ik zie hier geen enkele ambitie bij de aanwezige bestuurders!” Deze uitspraak van een ondernemer was tegen het zere been van onder andere wethouder Post van Urk en heemraad Schelwald van het waterschap.

Rondetafel 3_2 web

Rene Idema, senior-partner bij Royal Haskoning DHV, startte het gesprek met het toetsen van een aantal trends en ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie in het waterbeheer. En bracht direct een relativerende blik mee: het energieverbruik van alle waterschappen bij elkaar is niet meer dan het energieverbruik van een stad zoals Utrecht. “Waarom hebben we hier zoveel discussie over? Ga gewoon aan de slag met de energietransitie!” Trends die langskwamen gingen onder andere over de toename van lokale initiatieven naast de grote leveranciers en het toenemende belang van opslag van energie. En heeft het waterschap een maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook voor anderen energie te produceren?

Vervolgens schetste Rene Idema een aantal mogelijke scenario´s voor het toekomstige waterbeheer en de energietransitie. Al snel bleek dat iedereen de ambitie om in de nabije toekomst energieneutraal te zijn wel ziet zitten. Maar… zodra het gaat over stappen zetten in de komende jaren dan vliegen de belemmeringen door de lucht. Kortom: het scenario wat een´flowerpower-´ tijd beschrijft met veel minder regels, sprak aan.