1988 - Recreatie in het Weerwater

In het ontwerp van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland kregen woningen en bedrijven veel ruimte. De waterhuishouding in allebei de polders moest hieraan worden aangepast. Zo moesten de ontwerpers van de polders er rekening mee houden dat mensen in hun vrije tijd aan het strand willen liggen of willen zwemmen. Vanaf de jaren zestig gingen mensen dat namelijk steeds vaker doen. Dat kwam doordat ze meer tijd en geld hadden en ze met auto's steeds verder konden reizen. De ontwerpers slaagden er uiteindelijk in deze wensen goed uit te voeren.

flippers / zwemvliezen

In 1965 werden plannen gemaakt voor een dorp aan de oostkant: Zeewolde. Men hoopte dat Zeewolde door zijn ligging aan het water, zou kunnen uitgroeien tot een plek waar veel mensen zouden gaan varen en zwemmen. Dat is uitgekomen.

Het 'Weerwater'

Een jonge groep ontwerpers bedacht voor Almere een heel ander plan. Een grote plas in de stad moest ervoor zorgen dat ook het centrum een band had met water. Flevoland is immers, zoals je nu wel weet, sterk verbonden met water. Het hart van Almere moest dus nat worden. Na enige moeite, mocht de plas gegraven worden en kreeg de naam ‘Weerwater’. In 1988 mochten mensen er officieel zwemmen. Inmiddels is het Weerwater een mooie plek geworden. Op en rond de plas kun je varen, zwemmen, wakeboarden, skaten en noem maar op. Het nieuwe stadshart van Almere is gebouwd aan deze plas.

Flevoland kent meer plaatsen waar je in je vrije tijd buiten kan zwemmen. Bij diverse plassen wordt regelmatig gekeken of het goed en veilig is om daar te zwemmen. Dat gebeurt ook bij veel stranden aan de rand van de polders. Om bij het water te komen, ligt op de Flevolandse dijken een uitgebreid net van fietspaden.


Zwemlocatie het Weerwater bij Almere

Flevoland telt vandaag de dag diverse plassen waar het zwemwater gecontroleerd wordt. (Luchtfoto: Bert Boekhoven)

logo Heemraadschap Fleverwaard
logo Waterschap Noordoostpolder

In 1986 gingen het Heemraadschap Fleverwaard en het waterschap Noordoostpolder van start.