Maandag 18 januari 2021 is Waterschap Zuiderzeeland gestart met de renovatie van de hevels Neushoornweg  & Schelpenpad bij Kraggenburg. Beide hevels staan op de Zwartemeerdijk en zorgen ervoor dat het waterschap, water het gebied in kan laten. De renovatie is nodig om de werking van de hevels ook in de toekomst te garanderen. De werkzaamheden duren ongeveer zes weken. 

Door de automatisering van de hevels kan waterbeheer efficiënter 

Dit kan doordat we de wateraanvoer voor de landbouw in het gebied achter de Zwartemeerdijk beter kunnen sturen. Op die manier komt er niet teveel water het gebied in. Dit water hoeven de gemalen dus ook niet uit te pompen. Hierdoor besparen we energiekosten.  

Voor de renovatie zijn verschillende werkzaamheden nodig 

Tijdens de renovatie vernieuwen we de complete behuizingen van de hevels. De behuizingen komen op nieuwe funderingen te staan. Beide hevels krijgen een compleet nieuwe besturingskast en -installatie. De vacuüminstallaties worden in eigen beheer gereviseerd door de collega’s van gemaal Buma en Vissering.  

Een aannemer voert de werkzaamheden uit 

Aannemersbedrijf Gebr. Van Werven uit Kampen is verantwoordelijk voor het civiele gedeelte van het project. Vlaar Techniek uit Medeblik is verantwoordelijk voor het elektrische gedeelte.