Het 45 jaar oude ondergemaal Piet Oberman bij Tollebeek is weer als nieuw. De pompen en tandwielkasten zijn gerenoveerd. De elektrische installatie en besturing zijn volledig vervangen. Daarnaast staat de binnenkant van het gebouw weer netjes in de verf. Ook in de komende decennia zorgt het ondergemaal voor een goed waterpeil rond Tollebeek in de Noordoostpolder. 

Het ondergemaal is duurzaam gerenoveerd  

Dit betekent dat materialen waar mogelijk zijn hergebruikt. Denk aan de pompen, terugslagkleppen en de bestrating rond het ondergemaal. Met de vernieuwde elektrische installatie is het mogelijk om Piet Oberman zuiniger te laten draaien. Een andere milieuvriendelijke aanpassing is de smering van de lagers van de beide pompen. Deze zijn voorzien van een watersmering in plaats van een vetsmering.  

Ook de watergang is weer netjes 

Niet alleen de pompen en de elektrische installatie zijn nieuw. De nieuwe damwanden, houten beschoeiing en bodembescherming zorgen ervoor dat het water door de stroming geen grond mee kan nemen. Zo kan het water goed doorstromen als dat nodig is.  

Via een centraal systeem beheren we de waterpeilen 

In de Noordoostpolder zijn er verschillende waterpeilen. De oostkant van de polder is hoger. Daardoor is het waterpeil in de vaarten en tochten aan de oostkant ook hoger. Rond de 5.70 meter beneden NAP. Tollebeek is het laagste punt van de Noordoostpolder. Hier is het waterpeil ook het laagst, namelijk -6.20 NAP. De ondergemalen Kievit, IJsvogel, Steven Rippen en Piet Oberman regelen dat dit waterpeil goed blijft. Alle gemalen, ondergemalen, stuwen en hevels zijn op een besturingssysteem aangesloten. Op die manier kunnen medewerkers van het waterschap het waterbeheer efficiënt regelen.  

Piet Oberman voert water uit de Han Stijkeltocht naar de Urkervaart 

Het ondergemaal is vernoemd naar de gelijknamige verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog. Die was betrokken bij De Overval in 1944 in Leeuwarden, waarbij vijftig gevangenen uit het Leeuwarder Huis van Bewaring werden bevrijd uit handen van de Duitsers.  

Meer informatie over de watercultuur