Het rioolgemaal pompt het afvalwater vanuit de woonwijk Parkwijk naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Almere. Op de afvalwaterzuivering wordt het afvalwater vervolgens gezuiverd. De elektrische en mechanische pompinstallatie van het rioolgemaal is verouderd. Om ervoor te zorgen dat het rioolgemaal uw afvalwater ook in de toekomst blijft wegpompen, is renovatie van het rioolgemaal nodig. Aannemer Solvoy voert de werkzaamheden voor ons uit. De werkzaamheden duren tot en met januari 2024. In dit nieuwsbericht vertellen we u graag wat we precies gaan doen. 

Inwoners kunnen hun toilet blijven doortrekken  

Om voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater te blijven zorgen, plaatst de aannemer een tijdelijke pompinstallatie. Op deze manier kan de aannemer ook veilig in de natte kelder van het rioolgemaal werken. Op een aantal momenten moet het rioolgemaal helemaal uit bedrijf worden genomen. We voeren dan het huishoudelijk afvalwater met tankwagens af. Het verkeer kan op die momenten overlast ervaren. We doen er alles aan om de overlast te beperken. Voor de veiligheid zetten we het bouwterrein met hekken af.  

Werkzaamheden samen met de gemeente Almere 

Voor werkzaamheden in en rond het rioolgemaal werken we samen met de gemeente Almere. In de afgelopen weken heeft de gemeente Almere de riolering rond het rioolgemaal verbeterd. Vanaf maandag 25 september beginnen we aan de renovatie van het rioolgemaal “Het Theehuisje” zelf.  

De werkzaamheden in een notendop: 

Het rioolgemaal bestaat uit de bovenbouw, droge kelder en een natte kelder. Daarnaast liggen er verschillende leidingen in de grond.  

De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie is na de renovatie aangepast en gemoderniseerd, zodat het voldoet aan onze laatste standaard. 

Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater naar binnen stroomt. Het afvalwater stroomt de natte kelder in via een aantal persleidingen en het vrijvervalriool. De persleidingen die het afvalwater aanvoeren worden opnieuw op het rioolgemaal aangesloten, omdat de persleidingen door bodemdaling verzakt zijn. Verder vervangen we afsluiters en plaatsen een nieuwe debietmeting. We reinigen de natte kelder en de wandbekleding repareren we. 

Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. We vervangen het complete leidingwerk, vuilwaterpompen en elektromotoren. Alles is straks als nieuw. 

Voor een geurreductie plaatsen we buiten naast het rioolgemaal een actief koolfilter. Een koolfilter zorgt voor een absorptie van gassen en geuren van afvalwater die vrijkomen bij een rioolgemaal. 

Meer informatie over het zuiveren van afvalwater: www.zuiderzeeland.nl/zuiveren-van-afvalwater  

Meer informatie

  • Virtual Reality tour gemaal Lovink

    Nieuwsgierig hoe een gemaal precies werkt en uitziet? Met deze VR--tour wandel je zelf door gemaal Lovink in Harderwijk.

  • Gemaal Smeenge

    De Noordoostpolder is 48000 ha groot en verdeeld in een Hoge en Lage afdeling. Gemaal Smeenge pompt het overtollige water weg van de Hoge Afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 9.000 ha groot en ligt ten oosten van de lijn Blokzijl-Marknesse-Schokland. 

  • Gemaal Buma

    Het gemaal Buma pompt, samen met het gemaal Vissering op Urk, het teveel aan water weg van de Lage afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 39.000 ha groot en ligt ten westen van de lijn Blokzijl­-Marknesse-­Schokland.