Rioolgemaal Poortmolenstraat Almere gerenoveerd

Het rioolgemaal dat afvalwater uit de Molenbuurt en het industrieterrein Poldervlak in Almere verpompt, heeft een grondige renovatie ondergaan. Dagelijks stroomt er 3,6 miljoen liter afvalwater door dit rioolgemaal. In samenwerking met aannemer Solvoy hebben we het rioolgemaal compleet vernieuwd. 

Miljoenen liters afvalwater naar de zuivering

Iedereen spoelt water door de gootsteen, het doucheputje en het toilet. Dit water noemen we afvalwater. Het rioolgemaal aan de Poortmolenstraat zorgt ervoor dat het afvalwater de Molenbuurt en industrieterrein uitgaat. Met pompen wordt het afvalwater naar de afvalwaterzuivering aan de Vlotbrugweg in Almere gepompt. Hier zuiveren we al het afvalwater uit Almere. 

Van oud naar nieuw  

De elektrische en mechanische pompinstallatie in het rioolgemaal was verouderd. Onderdelen zijn vernieuwd en waar het kon zijn onderdelen van het rioolgemaal hergebruikt. Zo kan het rioolgemaal weer jaren mee en kunnen inwoners hun toilet blijven doorspoelen. Per ruimte kunt u hieronder lezen wat we hebben gedaan.   

De werkzaamheden in een notendop:

Bovenbouw  

De bovenbouw is het deel dat u boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie hebben we aangepast en gemoderniseerd.  De elektrische schakelkast zelf is hergebruikt, we hebben alleen elektrische componenten in de schakelkast vervangen.

Natte kelder  

Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater via persleidingen binnenstroomt. We hebben de natte kelder schoongemaakt en beschadigingen gerepareerd. We hebben nieuwe afsluiters in de binnenkomende persleiding en in de natte kelder geplaatst.  Het betondek boven op de natte kelder heeft een antislipcoating gekregen. 

Droge kelder 

Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. Er staan nu nieuwe vuilwaterpompen en elektromotoren in. Het leidingwerk hebben we volledig vernieuwd met afsluiters en terugslagkleppen en een nieuwe debietmeter. Met de debietmeter kunnen we meten hoeveel afvalwater vanuit het rioolgemaal naar de afvalwaterzuivering Almere gaat.

Terreinwerkzaamheden  

Als laatste hebben we het terrein rondom het rioolgemaal weer netjes afgewerkt. De bestrating is hersteld. De werkzaamheden op het terrein duurde helaas langer dan gepland. Dit kwam door het slechte weer en de vele regen. We zijn blij dat het nu weer netjes is.

De groene pompen van het rioolgemaal zijn volledig vernieuwd.