Een van de taken van het waterschap is het beperken van wateroverlast. Wat die taak inhoudt leest u hieronder.  

Er zijn grenzen aan de mogelijkheden die we hebben om wateroverlast te voorkomen. Hoe we daarmee omgaan leest u op deze pagina. Wateroverlast is helaas nooit volledig uit te sluiten. Het is dan goed om te weten wat u van het waterschap mag verwachten in een dergelijk geval en ook wat wij van u verwachten. U vindt hier ook een link naar de meldingspagina voor wateroverlast. Zo houden we korte lijnen als er wateroverlast is. 

Een wettelijke norm voor wateroverlast 

In de wet is vastgelegd dat het waterschap het beheer heeft over het regionale watersysteem in een gebied. De provincie stelt vervolgens voor regionale oppervlaktewateren normen vast voor wateroverlast. Deze normering regelt de zorgplicht die het waterschap heeft voor het voorkomen of beperken van wateroverlast door inundatie (overstroming) vanuit oppervlaktewater wegens neerslag. Dat is een inspanningsverplichting. Dat betekent dat het waterschap alles moet doen wat redelijkerwijs verwacht mag worden om die wateroverlast te voorkomen.  

De normen staan in de provinciale verordening en zijn vormgegeven als de gemiddelde kans op overstroming per jaar. Die norm is 1/80 per jaar voor het gebied ten zuidwesten van Emmeloord. Dat betekent dat maximaal eenmaal per 80 jaar wateroverlast mag optreden, doordat de vaarten en grote watergangen een heel grote hoeveelheid regenwater niet meer kunnen opvangen. Anders gezegd betekent dit dat het watersysteem een bui aan moet kunnen die gemiddeld 1 keer per 80 jaar voorkomt. 

Met deze normering lopen we steeds meer aan tegen de randen van wat nog redelijkerwijs mogelijk is om wateroverlast te voorkomen. De bodem daalt, buien worden heviger. In het gebied ten zuidwesten van Emmeloord lukt het al niet meer om aan de norm te voldoen.  

Het waterschap gaat daarom een verzoek doen bij de Provincie om de norm aan te passen. Dit duurt enige tijd, terwijl de norm nu al niet meer voldoet. Omdat het college van DenH het belangrijk vindt om duidelijkheid te geven aan de omgeving, dienen we tegelijkertijd een verzoek tot ontheffing van de huidige norm in bij de provincie. Daarmee willen we duidelijkheid geven dat de norm niet meer haalbaar is, en dat we geen maatregelen meer kunnen nemen om aan de norm te gaan voldoen.  

Vanzelfsprekend zal het waterschap wel zijn uiterste best doen om binnen de mogelijkheden en dat is in dit geval het dagelijks beheer, wateroverlast te voorkomen.  

Plaatst het waterschap noodpompen tijdens (extreme) neerslag? 

Als wij extreme neerslag verwachten volgen wij standaard een aantal stappen. Hier maakt het plaatsen van pompen in uw gebied geen onderdeel van uit. 

Zelf een noodpomp plaatsen. 

Er is één maatregelen die u zelf kunt nemen. Bij neerslag mag u uw kavelsloot zelf bemalen. Om te voorkomen dat er te snel te veel water vanuit de kavelsloten in het watersysteem komt, is in de Keur opgenomen dat een aangeland tot 125m3 p/u zelf mag bemalen zonder melding. Deze regel is vastgesteld om afwenteling te voorkomen. U kunt deze informatie lezen in de Keur via https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR444946/2(externe link) artikel 4.14 

Wat kunt en moet u doen bij wateroverlast? 

Soms is wateroverlast niet te voorkomen. De wateroverlast kan het gevolg zijn van de regen op uw land. Maar ook kan er sprake zijn van extra hoge waterstanden, waardoor (tijdelijk) water minder snel wordt afgevoerd vanaf uw kavels. In veel gevallen is deze situatie tijdelijk en ontstaat er geen (blijvende) schade aan uw land en gewassen. Heeft of ervaart u wateroverlast? Dan kunt u dit altijd melden bij het waterschap. Bij een acute overlastsituatie meldt u dit het liefst zo snel mogelijk, zodat we adequaat kunnen reageren. Het waterschap kijkt dan zo snel mogelijk of er sprake is van situatie die het waterschap op kan lossen, bijvoorbeeld een blokkade van een duiker door drijfvuil. Soms kan het waterschap u adviseren over maatregelen die u zelf kunt nemen op uw kavel, om wateroverlast tegen te gaan. 

Soms ontstaat er wel schade. Dat is erg vervelend. In dat geval doet u er goed aan om zoveel mogelijk uw schade goed vast te leggen. Ook bent u verantwoordelijk voor het nemen van alle maatregelen die voor u redelijkerwijs mogelijk zijn om de schade te beperken, ook als u meent dat het waterschap aansprakelijk is. 

Bent u van mening bent dat schade is ontstaan door een fout van het waterschap? Dan kunt u het waterschap aansprakelijk stellen. Doet u dat dan zo snel mogelijk, dan kan er snel onderzoek plaatsvinden. Samen met u doen we onderzoek naar de schade en schadeoorzaak. Mogelijk schakelen wij daarbij externe experts in. We doen dat in overleg met u. Bij een grote schade kan het zo zijn dat zowel uw verzekeraar als de verzekeraar van het waterschap een rol spelen in het vaststellen en grootte van de schade. Is er schade, dan wil het waterschap zo snel als mogelijk vaststellen of het wij aansprakelijk zijn. Zijn wij dat, dan willen wij de schade zo snel mogelijk afhandelen. Omdat de schade vaak over gewassen gaat tijdens het groeiseizoen, kan in deze gevallen de afwikkeling soms even duren. 

Op onze website kunt u voor beide situaties het formulier invullen: Schade of overlast melden | Waterschap Zuiderzeeland.  

Meer informatie

Heeft u gevonden wat u zocht?