Om veilig te kunnen zwemmen, is het belangrijk dat het water schoon is. Soms is dat niet zo en zit er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid blauwalg in het zwemwater. Blauwalg is een bacterie. Van nature zit deze in sloten, beken, meren en andere wateren. In de ‘normale’ hoeveelheid is het niet gevaarlijk. Een hoge concentratie van blauwalg is niet goed. Het kan stinken en het is slecht voor je gezondheid. Als je in contact komt met een hoge concentratie blauwalg, dan kun je vervelende gezondheidsklachten krijgen. Buikpijn, diarree, braken en huiduitslag bijvoorbeeld.

Blauwalg ontstaat door verschillende factoren

Op sommige plekken is de kans op blauwalg groter. Dit komt door de combinatie van veel meststoffen in het water, te weinig waterplanten en hoge watertemperaturen. De bacterie is dol op stilstaand, warm water. De ontwikkeling van blauwalg is een natuurlijk proces en gaat ook vanzelf weer weg.

Zwemmen in tochten, vaarten en grachten raden we af

Bij oevers met riet en op plaatsen waar veel gevist wordt, komen soms ratten voor. Zij kunnen de Ziekte van Weil verspreiden. Op de website van het RIVM(externe link) staat meer informatie over deze ziekte, waarvan je ernstig ziek kan worden.

Zwem veilig. Check de zwemwaterapp of zwemwater.nl  

Om te voorkomen dat je ziek wordt, raden we aan om alleen te zwemmen bij officiële zwemlocaties. Op zwemwater.nl(externe link) kun je zien welke dat zijn en of je er op dat moment veilig kunt zwemmen. Op de officiële zwemlocaties meten we van 1 mei tot en met 31 september bijvoorbeeld de waterkwaliteit en de watertemperatuur. Daarbuiten gebeurt dit niet.

Meld blauwalg

Zie je ergens een blauwgroene drijflaag op het water? Meld dit dan bij het waterschap.

Meer weten over blauwalg of zwemwater?

Bekijk de website voor meer informatie: