Het rioolgemaal aan de Sportlaan in Zeewolde is gerenoveerd. Een gebouw met een belangrijke functie. Het pompt het afvalwater uit een groot deel van Zeewolde naar de afvalwaterzuivering (AWZI) aan de industrieweg. Op deze pagina kunt u lezen wat het rioolgemaal precies doet en wat we hebben gedaan. 

Het rioolgemaal is belangrijk voor het afvoeren van uw afvalwater  

Dagelijks stroomt er meer dan twee miljoen liter water door het rioolgemaal aan de Sportlaan. Dat is ontzettend veel. Het afvalwater komt uit de woonwijken Horsterveld Zuid, De Akkers, Krachtenveld, Centrum, Haven- en strandgebied, Gildenveld en Zeewolde Zuid. Maar ook het afvalwater van vakantiepark de Eemhof, campings en de scouting uit het buitengebied van Zeewolde gaat naar het rioolgemaal aan de Sportlaan. Het afvalwater uit de andere wijken stroomt via een ander rioolgemaal naar de AWZI in Zeewolde. Hier zuiveren we al het afvalwater uit Zeewolde.  

Van oud naar nieuw

De elektrische en mechanische pompinstallatie van het rioolgemaal was verouderd. Ieder onderdeel van het rioolgemaal hebben we vernieuwd of hergebruikt. Zo kan het rioolgemaal weer jaren mee en kunnen inwoners hun toilet blijven doorspoelen. Per ruimte kan je hieronder lezen wat we hebben gedaan.  

Bovenbouw

De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie hebben we aangepast en gemoderniseerd. 

Natte kelder

Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater binnenstroomt. We hebben de kelder schoongemaakt en beschadigingen gerepareerd. Het betondek boven op de natte kelder hebben we voorzien van een antislipcoating. 

Droge kelder

Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. Er staan nu nieuwe vuilwaterpompen en elektromotoren in. Ook is het leidingwerk nieuw. 

Persleidingen

Rond het rioolgemaal aan de Sportlaan liggen drie persleidingen onder de grond. Aan de voorzijde liggen er twee voor de aanvoer van afvalwater. De afsluiters en debietmeters in deze persleidingen zijn vervangen. Met de debietmetingen kunnen we meten hoeveel afvalwater het rioolgemaal binnenkomt. Achter het rioolgemaal ligt de persleiding dat het afvalwater naar de afvalwaterzuivering pompt. In deze persleiding is nu een extra afsluiter geplaatst. 

Terreinwerkzaamheden

Als laatste hebben we het terrein rondom het rioolgemaal weer netjes afgewerkt. We hebben een nieuw hekwerk geplaatst. Ook de bestrating ziet er weer netjes uit. We hebben daarbij de oude stenen gebruikt. Dit is duurzamer en draagt bij aan een circulaire economie. De werkzaamheden op het terrein duurde helaas langer dan gepland. Dit kwam door het slechte weer en de vele regen. We zijn blij dat het nu weer netjes is.

Heeft u gevonden wat u zocht?