Het vijzelgemaal Zuigerplasbos van Waterschap Zuiderzeeland heeft een nieuw jasje gekregen. De verflaag van het gemaal was verkleurd en verouderd en daardoor aan vernieuwing toe. 

Voor het gemaal is een speciaal ontwerp gemaakt

Het vijzelgemaal ligt langs een fiets- en wandelroute in het Belevenissenbos in Lelystad. Dit bos is een gewilde speelplek voor kinderen. Veel mensen komen langs het vijzelgemaal. Een mooie gelegenheid om wat meer over het gemaal en de werking uit te leggen. In het nieuwe ontwerp is daarom rekening gehouden om, naast volwassenen, kinderen iets te vertellen over het gemaal.

Aan de buitenkant kun je zien hoe het gemaal van binnen werkt

Op elke kant staat uitleg. Daar lees je wat het gemaal precies doet en waarom. Met interessante feitjes is het ook voor kinderen leuk om te lezen.

Een gemaal zorgt ervoor dat water van laag naar hoog gaat

Het gemaal in het Zuigerplasbos werkt met een schroef (vijzel). Door aan de bovenkant te draaien komt het water steeds in kleine hoeveelheden omhoog. Bij te weinig water (door droogte) zorgt het gemaal dat het water wordt aangevoerd naar een hoger gelegen gebied. Hierdoor blijven de sloten en vijvers in Lelystad vol water staan.

Het vijzelgemaal is zeker een bezoekje waard

Gaat u naar het Belevenissenbos? Brengt u dan ook eens een bezoekje aan het vijzelgemaal, het is zeker de moeite waard!

Bekijk hieronder het resultaat

Bekijk de video via de volgende link: https://youtu.be/dlddWO64SMw(externe link)