Oud en nieuw staat voor de deur. Daar hoort natuurlijk een oliebol bij! Traditiegetrouw bakken veel Nederlanders zelf hun oliebollen. Maar wat te doen met het overgebleven frituurvet?

Als je frituurvet door de gootsteen of de wc spoelt, is het vaak nog vloeibaar. Maar zodra dit vet afkoelt, gaat het stollen. Dat gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten en zorgt voor verstoppingen bij mensen thuis en op afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI).

Waar laat je het oude frituurvet dan?

Gebruikt frituurvet kun je teruggieten in de verpakking of bijvoorbeeld in een leeg melkpak. Daarna kun je het inleveren in de gele kliko bij een recyclepunt. Kijk waar een recycle-punt bij jou in de buurt is.(externe link)

Ingeleverd frituurvet wordt gerecycled

Zo kan er bijvoorbeeld biobrandstof van gemaakt worden. Biobrandstof is een vorm van groene energie. Door je frituurvet in te leveren, ben je dus goed bezig voor het milieu. Ook doe je jezelf er een plezier mee. Als je frituurvet doorspoelt kunnen namelijk ook de leidingen in je eigen huis verstoppen. Dat is een duur (en vies) grapje. Door je frituurvet in te leveren, voorkom je dat. En je maakt de waterschappen natuurlijk ook erg blij!

Wil je weten wat nog meer niet in het riool hoort? Kijk dan hier(externe link).(externe link)

Waarom is het erg frituurvet door het riool te spoelen?

Via toilet of gootsteen komt frituurvet in het riool terecht en stroomt naar het rioolgemaal. Van hieruit wordt het verzamelde rioolwater via een persleiding naar de waterzuivering geleid. In dit hele traject veroorzaakt frituurvet verstoppingen en verontreinigingen. Het gaat vast zitten aan de binnenkant van leidingen en pompen. Daardoor is het moeilijker om het rioolwater door de leidingen te pompen en kunnen er eerder verstoppingen voorkomen. Pompen moeten overuren maken om het rioolwater door de persleidingen met aangekoekt vet te krijgen.

Hoeveel kost het frituurvet te verwijderen uit het riool?

De reiniging van een liter olie kost de waterschappen ongeveer € 2,80. Dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. De waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen. De precieze kosten hiervoor verschillen per waterschap. Uiteindelijk betalen mensen zelf voor deze reinigingskosten, aangezien deze worden doorberekend in de belasting die aan het waterschap moet worden betaald. Het is dus voor iedereen fijner als frituurvet niet meer in het riool belandt.

Hoe groot is het probleem van frituurvet voor de waterschappen?

Frituurvet blijft een probleem voor waterschappen. Ook omdat ander drijfvuil zoals maandverband of billendoekjes ermee gaat samen klonten en er dan verstoppingen voorkomen. Ook is het zo dat vetten moeilijk afbreken tijdens het zuiveringsproces. Dit vergroot de kans op storingen en onkosten. Vet in rioolwater vraagt daarom extra aandacht van de medewerkers op de zuiveringsinstallaties want vuil rioolwater moet wel weer schoon terug de natuur in, in het belang van mens, plan en dier en ieders gezondheid.

Wat kun je beter doen met je gebruikte frituurvet?

Vloeibaar frituurvet kun je teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar de gele verzamelcontainer op inzamelpunten speciaal voor vet en oliën in de buurt. Bij steeds meer supermarkten, gemeentewerven en milieustraten staan deze (gele) containers. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak of een petfles en dan inleveren bij dat inzamelpunt. Dan wordt het gerecycled en onder andere biodiesel van gemaakt.