Wat is de legger?
Een legger is een verzameling technische (digitaal ontsloten) kaarten van het waterschap. Op de kaarten van de Legger ziet u welke wateren en waterkeringen het waterschap in beheer heeft. En hoe deze er volgens ons uit moeten zien.
In de legger staat ook voor elke watergang, kade en dijk en de bijbehorende kunstwerken ((bijvoorbeeld bruggen, stuwen, gemalen en sluizen) wie er onderhoudsplichtig is: het waterschap of bijvoorbeeld een particulier. Soms is er een gedeelde onderhoudsplicht. Het is ook mogelijk dat (nog) niet goed duidelijk is wie het onderhoud moet plegen. Voor ons hele werkgebied maken we de legger stap voor stap op orde.
Zo ziet de legger eruit
Een legger bestaat uit kaarten en tabellen die de volgende gegevens bevatten:
- de locatie van wateren, kunstwerken en dijken;
- aan welke eisen (diepte en hoogte), wateren, kunstwerken en dijken moeten voldoen;
- wie het onderhoud moet uitvoeren;
- waar dat onderhoud uit bestaat.
Wettelijke basis van de legger?
Als waterschap hebben wij de wettelijke taak om onze waterstaatswerken vast te leggen in een legger.
In de Omgevingswet is vastgelegd dat we als waterschap verplicht zijn om in een legger vast te leggen waar onze waterstaatswerken (wateren, waterkeringen en bijbehorende kunstwerken) aan moeten voldoen qua de ligging, vorm, afmetingen en constructie. Dit wordt de normatieve legger genoemd.
Daarnaast verplicht de Waterschapswet ons om een legger op te stellen waarin de onderhoudsverplichting van onze waterstaatswerken is vastgelegd. Dit noemen we de onderhoudslegger. Deze onderhoudslegger en normatieve legger hebben worden samengevoegd tot één legger: de legger van Waterschap Zuiderzeeland.
Met de komst van de Omgevingswet kan een legger geen beschermingszone of profiel van vrije ruimte meer vastleggen of aanpassen. Die worden als beperkingengebied bij de Waterschapsverordening vastgesteld.
Welke leggers gebruikt het Waterschap?
- Legger Watersysteem – volgt later
- Legger Waterkeringen (opent in nieuw tabblad)
Tot 2025 was de legger watersysteem opgedeeld in een legger stedelijk gebied en legger. Met de komst van de legger Watersysteem zijn die leggers komen te vervallen. De Legger Waterkering is een samengestelde legger van allerlei dijktrajecten, die op verschillende momenten zijn vastgesteld.
Wanneer krijgt u met de legger te maken?
Als u in de legger bent aangewezen als onderhoudsplichtige van water, deel van de kering of kunstwerk. Het is dan mogelijk dat u wordt aangeschreven tijdens de jaarlijkse schouw, omdat het onderhoud niet is uitgevoerd.
Als u verantwoordelijk bent voor het schoonmaken van een watergang, dan kunt u in de legger watersysteem zien hoe diep en hoe breed een watergang moet zijn.
Leggerbeleid
Hoe we met de informatie in de Legger omgaan, staat in ons Leggerbeleid 2024 (opent in nieuw tabblad).
We houden de leggers actueel
Het gebied verandert dagelijks. Er worden bijvoorbeeld nieuwe wateren gegraven of gedempt. Ook worden er waterkeringen versterkt of verlegd. Regelmatig passen wij daarom de legger aan. Op basis van de leggerwijzigingen worden een ontwerplegger opgesteld en gepubliceerd. Wilt u uw mening geven over een wijziging in de legger? Dan kunt u in de zienswijzeperiode een reactie indienen.
Klopt er iets niet?
Het is belangrijk dat alle informatie die in de leggers is opgenomen correct is. Ziet u iets dat niet klopt of heeft u andere op- en aanmerkingen? We horen het graag via een e-mail naar legger@zuiderzeeland.nl.
Actuele leggerwijzigingen
- Bekendmaking concept legger regionale waterkering Almere Haven (opent in nieuw tabblad) (ter inzage t/m 15 juli 2024) (vastgesteld 1 oktober 2024)
- Bekendmaking concept legger Gooimeerdijk (opent in nieuw tabblad) (ter inzage t/m 17 juli 2024) (vastgesteld 1 oktober 2024)
- Bekendmaking ontwerplegger Watersysteem 2024 (ter inzage t/m 28 mei 2025)