Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol Waterbazen: mensen die op hun manier bijdragen aan schoon en voldoende water. Bij Waterschap Zuiderzeeland zijn we ontzettend blij met alle waterbazen. Want hoe meer ‘waterbewuste’ mensen, hoe beter. Zelf werken we ook elke dag hard aan schoon en voldoende water, én veilige dijken.

Wereld Toiletdag: 'Wat spoel jij door?'

Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms.

Daarom doen de waterschappen in de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november de oproep: spoel alleen de 3 P’s door: poep, plas en (wc-)papier!

Nederlanders willen graag bijdragen aan schoon water, maar weten niet goed hoe, blijkt uit publiekonderzoek van de waterschappen. Terwijl je thuis al veel kan doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Door alleen de 3 P’s door de wc te spoelen, frituurvet gescheiden in te leveren, het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit je koekenpan te vegen en microplastic-vrije shampoo te kopen. Zo draag je bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen.

Reporter Naomi gaat in het teken van Wereld Toiletdag langs bij Rui om te vragen wat hij allemaal door het toilet spoelt.

Ben jij een echte waterbaas?

Benieuwd wat jij bijdraagt aan schoon en voldoende water? Doe de Waterbazencheck! Hoe goed scoor jij? Wanneer je de Waterbazencheck helemaal hebt gedaan, maak je kans op waanzinnige waterprijzen.

PS. Je score heeft geen invloed op het winnen van de prijzen.

Ga naar de Waterbazencheck(externe link)

Woont hier een waterbaas?

Reporter Naomi gaat op zoek naar echte Waterbazen. Ze belt spontaan bij mensen aan en voert samen met de bewoner(s) de Waterbazencheck uit. Benieuwd of ze echte Waterbazen vindt? Bekijk de filmpjes.

Reporter Naomi belt aan bij Carla die nog thuis woont. Samen lopen ze door het huis en voeren ze de Waterbazencheck uit.

Reporter Naomi belt aan bij Peter en Hannah en loopt samen met ze door de woning en voert de Waterbazencheck uit.

Reporter Naomi belt aan bij student Rui en loopt samen met hem door zijn studentenhuis en voert de Waterbazencheck uit.

Steeds meer scholen maken watervriendelijke pleinen. Dat is leuk voor kinderen én zorgt dat regenwater langzamer wegzakt.

WAT EEN WATERBAZEN!

Word ook een waterbaas

Bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Hieronder delen we wat tips, om je alvast op weg te helpen.

Zorg voor een gezonde bodem

Als je tegels uit je tuin haalt, zorg dan ook voor een gezonde bodem. Graaf het zand af en vul de tuin aan met goede tuinaarde en eventueel klei. Een goed waterdoorlatende en watervasthoudende bodem waar planten goed op groeien is een bodem met voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingsstoffen.

Laat je hond niet graven op een dijk

Je hond uitlaten tijdens een mooie dijkwandeling? Heerlijk natuurlijk! Maar laat je hond niet graven in de dijk. Dat kan schade opleveren en de dijk verzwakken. Ook de grasmat verstevigt de dijk en mag dus niet kapot. Laat je hond lekker rennen, maar hou ‘m in de gaten.

Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood

Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen. Ook trekt het overgebleven brood ratten aan.

Iedereen een ton!

Besproei je plantjes als het droog is met zelf gespaard regenwater. Vang hoosbuien op in bijvoorbeeld een regenton of een waterbergende schutting. En gebruik het water op droge dagen om de plantjes water te geven. Zo help je ook nog eens voorkomen dat het riool overstroomt. Dubbel goed bezig, dus!

Was je auto in de wasstraat

Als je je auto op straat wast, kunnen resten van zeep, olie en andere schadelijke stoffen in het riool spoelen, en soms zelfs in de sloot terecht komen. De producten die in de wasstraat gebruikt worden zijn afbreekbaar, het water wordt zoveel mogelijk hergebruikt en afvalwater wordt volgens de milieuregels afgevoerd. In sommige gemeenten is je auto op straat wassen zelfs verboden.

Maak (samen met je buren) de wijk waterproof

Je kunt veel doen om je wijk waterproof te maken! Vervang bijvoorbeeld je tegels voor groen, zodat het regenwater de grond in kan zakken en de riolen niet overlopen. Of plaats allemaal een regenton. Zo ontlasten jullie het riool en kun je regenwater gebruiken om planten water te geven. Lees hier(externe link) wat je nog meer kunt doen tegen wateroverlast en droogte in jouw wijk.

Gooi geen aquariumplanten in de sloot

Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

Houd watergangen vrij van blad en planten

Als watergangen niet worden onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet jouw eigendom? Meld het dan bij jouw waterschap.

Waterdiertjes tellen. Help je mee?

Ook benieuwd naar de kwaliteit van de vijver in je tuin of buurt? Doe mee aan het project waterdiertjes.nl en help onderzoekers om een beter beeld te krijgen van het waterleven. Zij kunnen dan beter bepalen waar ze maatregelen moeten nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Vang waterdiertjes en voer ze in op waterdiertjes.nl(externe link).

Ook water sparen als het regent? Steeds meer mensen vangen water op met een regenton.

WAT EEN WATERBAZEN!

Waterbazenvragen

Ben jij benieuwd wat de waterschappen doen voor schoon en voldoende water? Waterbazenreporter Suzanne zocht het uit.

Waterschapper Maarten vertelt wat waterschappen doen om regenwater langer vast te houden.

Waterschapper Enna legt uit hoe rioolwater wordt schoongemaakt en hoe waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen.

Waterschapper Claudia legt uit waarom een bloemrijke dijk goed is voor de bloemetjes en bijtjes én voor de dijk.

Waterschapper Daan legt uit hoe een speelplein een grote regenton wordt bij een hoosbui.

Waterschapper Roy legt uit hoe de Bubble Barrier werkt en zwerfafval in het water verzamelt.

Al suppend plastic uit rivieren en sloten halen Waarom niet! Steeds meer mensen houden het water schoon.

WAT EEN WATERBAZEN!

Doe mee met Waterbazen wandelingen

Word al wandelend een Waterbaas! Download de gratis Doe & ontdek-gids en ga aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad.

Download hier de Doe & Ontdek-gids(externe link)

Voorkomen dat het vuile water de natuur in spoelt? Steeds meer autorijders kiezen voor een duurzame wasbeurt in de wasstraat. 

WAT EEN WATERBAZEN!

Ontdek hoe de waterschappen zorgen voor voldoende water(externe link), schoon water(externe link) en veilige dijken(externe link).

Op de site van Ons Water(externe link) vind je nog meer tips van alle waterorganisaties in Nederland.