Waterschap Zuiderzeeland roept Waterbazen op om mee te helpen zwerfafval te rapen op en rond het water. Door te ‘Scheppen voor schoon water’ draag je bij aan het terugdringen van (plastic) afval en hou je het water schoon. We zijn blij met elke Waterbaas die meehelpt om het water in de natuur schoon en afvalvrij te houden. De actie 'Scheppen voor schoon water' start op 13 september in de opmaat naar World Cleanup Day op 18 september.

Heb jij een waterbazenvraag?

Wat voor afval komt er allemaal binnen bij het waterschap? Waterbazenreporter Esther vraagt het waterschappers Mart en Bart. Heb jij een waterbazenvraag? Stuur de vraag dan naar webredactie@zuiderzeeland.nl en wij gaan het voor je uitzoeken. 

Met het verzamelen van zwerfafval maak je kans op een prijs!

Ruim jij wel eens zwerfafval op rond of op het water? Dan ben je een waterbaas! Plaats tussen 13 september en 10 oktober een selfie met je vangst en gebruik de hashtag #scheppenvoorschoonwaterzuiderzeeland. Wie weet win jij dan een suples of een regenton!

Als je daarnaast het afval dat je raapt registreert via de app Litterati, draag je bij aan het in kaart brengen. Zo weten we welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. De Plastic Soup Foundation krijgt meer inzicht in het probleem en hoe we dat in de toekomst beter kunnen aanpakken.

Waterbazen van de basisschool we hebben jullie hulp nodig

We hebben hulp nodig van jonge waterbazen bij het ‘scheppen voor schoon water’. Op 18 september is het World Clean up Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Als waterschap doen wij hier natuurlijk ook aan mee, want zo wandelend langs de waterkant kom je helaas een hoop zwerfafval tegen. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor planten en dieren die in en om het water leven. De waterschappen roepen alle waterbazen van Nederland op om te gaan ‘scheppen voor schoon water’!

 

Doe de Waterbazen Bingo

Download bestand

Win een geldprijs met jouw school!

Van 13 september tot en met 10 oktober gaan wij scheppen voor schoon water! Wat kunnen jullie doen?

 • Ruim in die periode het afval op langs het water of rondom jullie schoolplein;
 • Maak tijdens jullie opruimactie een leuke foto. Dit kan een actiefoto zijn of een foto van het meest rare voorwerp dat jullie vinden; 
 • Mail deze foto naar educatie@zuiderzeeland.nl;
 • Deel de foto ook op jullie social media kanalen en gebruik de #scheppenvoorschoonwaterzuiderzeeland en tag Waterschap Zuiderzeeland;
 • Tijdens de opruimactie kunnen jullie bijgevoegde bingokaart gebruiken en er zo zelf een spel van maken;
 • De drie leukste ingestuurde foto’s winnen een geldprijs;
 • Met de deelname aan deze actie geven jullie automatisch toestemming aan Waterschap Zuiderzeeland om je foto te gebruiken.

Wat kun jij doen?

 1. Zorg dat je in je tuin of op je balkon meer planten hebt dan tegels. Oftewel tegels eruit en plantjes erin
 2. Plaats waterdoorlatende bestrating
 3. Leg een geveltuintje aan voor je woning
 4. Heb je een schuur met een plat dak? Maak een tuin op je dak!
 5. Vang regenwater op in een regenton zodat je dit later kan gebruiken voor je tuin
 6. Maak hoogteverschillen in je tuin om regenwater te controleren
 7. Leg grindstroken aan, dit kan helpen om wateroverlast te voorkomen.

  Meer inspiratie nodig? Volg onze Facebook en Instagram pagina's.

Heeft u gevonden wat u zocht?