Kan je zelf iets doen om wateroverlast en watertekort te voorkomen? Of kun je meehelpen aan schoon water? Driekwart van de Nederlanders vindt van wel, blijkt uit onderzoek van de waterschappen. Maar wat vind jij? En hoe doe je dat dan? Wij geven je graag tips en voorbeelden. En wie weet ben jij straks ook een waterbaas!

 

Wat kun jij doen?

  1. Zorg dat je in je tuin of op je balkon meer planten hebt dan tegels. Oftewel tegels eruit en plantjes erin
  2. Plaats waterdoorlatende bestrating
  3. Leg een geveltuintje aan voor je woning
  4. Heb je een schuur met een plat dak? Maak een tuin op je dak!
  5. Vang regenwater op in een regenton zodat je dit later kan gebruiken voor je tuin
  6. Maak hoogteverschillen in je tuin om regenwater te controleren
  7. Leg grindstroken aan, dit kan helpen om wateroverlast te voorkomen.

Meer inspiratie nodig? Volg onze Facebook en Instagram pagina's.

Deze waterbazen gingen je voor!

Lia Broerders uit Ens

Het gekste dat ze ooit gevonden heeft? ‘Een groot stuk ijzer. En bij het tankstation hier in het dorp waren door een storm eens alle plastic handschoentjes die bij de pomp hangen, tegen een hek aangewaaid. Lees het hele verhaal van Waterbaas Lia. 

Govert Schipper uit Lelystad

Peuk = plastic’, ‘Niet mijn afval, wel mijn planeet’ en ‘Statiegeld? Yes we can!’ Het hesje dat Govert aantrekt tijdens zijn zwerfvuil opruimrondes staat vol met deze leuzen. Lees het hele verhaal van Waterbaas Govert. 

Irma Kooiman uit Almere

Irma kan zich er best kwaad over maken. ‘Of er nou ergens wel of geen prullenbakken staan, mensen moeten echt anders gaan denken over afval. Lees het hele verhaal van Waterbaas Irma. 

Marc Matthesius uit Lelystad

Hij ruimt vrijwel elke dag rommel op in zijn stad. ‘Ik heb laatst wel 1400 liter opgehaald langs één dreef.' Het probleem met zwerfvuil opruimen, is dat het verslavend is. Lees het hele verhaal van Waterbaas Marc. 

Waterbazen van het waterschap

Kleine moeite groot gebaar.

Maak de wijk waterproof

Wat kun je allemaal doen om je wijk waterproof te maken! Tegel eruit en een plantje erin, zodat het regenwater de grond in kan zakken en de riolen niet overlopen. Of plaats een regenton. Zo kun je regenwater gebruiken om planten water te geven. 

Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood

Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.

Gooi geen aquariumplanten in de sloot

Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

Invasieve exoten

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad, bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En: mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving!

Tips en ideeën

Spoel alleen de 3 P’s door

Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: poep, plas en (wc-)papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen.

Gemalen

Wandelend door Flevoland

Mooie wandelingen zijn er uitgezet in Flevoland. Langs de dijken, bossen en mooie akkers van Flevoland. 

Doe mee met de waterbazen wandelingen 

Word al wandelend een Waterbaas! Download de gratis Doe & ontdek-gids en ga aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Kies zelf waar je gaat 

wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad.

Download hier de gratis Doe en Ontdek-gids. 

Op de fiets door Flevoland

Al fietsend het verhaal van Flevoland ontdekken. Dat kan! Via Nationaal Park Nieuw Land kun je verschillende fietsroutes downloaden. 

 

Heeft u gevonden wat u zocht?