Ga naar de inhoud

Een regenbestendige tuin

In een groene tuin kan regenwater beter opgenomen worden in de bodem. Het resultaat: minder wateroverlast bij hevige stortbuien in uw tuin. Maar ook in bijvoorbeeld kelders en op straat, zodat het riool niet overbelast raakt. Met deze tips maakt u uw tuin helemaal regenbestendig. 

Tip 1: Tegels eruit, planten erin! 

Haal eens wat tegels weg uit uw tuin en leg bijvoorbeeld een gazon aan. Een gazon houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Als regenwater lang in de tuin blijft staan kies dan voor planten die van een vochtige grond houden zoals de hosta, vrouwenmantel of de kattenstaart.  Veel verschillende planten in de tuin zijn niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook goed voor de natuur. Er komen namelijk allerlei insecten en vogels op af.  

Tip 2: Kies een ander pad 

Voor tuinmeubels is bestrating natuurlijk wel zo handig. Maar kies op andere plekken eens voor grind, houtsnippers of boomschors. Dit laat meer water door dan tegels, waardoor regenwater makkelijker de bodem in kan zakken. Zo helpt u mee wateroverlast te voorkomen. 

Tip 3: Zorg dat water van het huis wegstroomt 

Door hoogteverschillen kan regenwater van het huis afstromen. Zo blijft uw huis en terras droog na stevige regenbuien. In de lager gelegen en onverharde delen van de tuin of vijver kan het water even blijven staan en geleidelijk wegzakken zonder dat u er last van heeft. 

Tip 4: Maak een regenwatervijver 

Een vijver zorgt voor een natuurlijke waterbuffer om water op te slaan. U kunt hier ook een open goot naartoe leiden. Het water wordt dan opgeslagen waarna het langzaam in de bodem kan wegzakken. Een vijver trekt ook verschillende dieren aan, zoals libellen, vogels en kikkers.   

Tip 5: Vang water op onder de grond  

Blijft uw tuin nat ondanks het gras en de planten? Dan kunt u infiltratiekratten aanleggen. Deze vangen het regenwater onder de grond op. Daarna stroomt het water uit de kratten langzaam de bodem in. Op welke plek u wat kunt doen, staat duidelijk uitgelegd op  Stappenplan: infiltratiekratten installeren | Milieu Centraal (opent in nieuw tabblad) 

Tip 6: Onderhoud uw sloot goed  

Als u aan de sloot woont, is het uw verantwoordelijkheid om deze te onderhouden. Daarmee voorkomt u stank, vissterfte en overstroming van de sloot. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en vuil en het teveel aan waterplanten weg. Wij controleren twee keer per jaar of de sloot goed onderhouden is. Meer informatie vind je op: Schouw: onderhoud van sloten controleren | Waterschap Zuiderzeeland

Tip 7: Leg drainage aan 

Heeft u een hele natte tuin en blijven de plassen vaak lang staan? Dan is drainage een oplossing. Dat zijn leidingen met kleine gaatjes die in de bodem liggen om overtollig grondwater af te voeren. 

Tip 8: Onderhoud dakgoten en regenpijpen

Extra water in de tuin kan komen door een verstopte dakgoot of regenpijp. Het is daarom belangrijk om het blad regelmatig uit de dakgoot te halen. Een andere oorzaak kan een lekkende dakgoot, regenpijp of waterleiding bij uw huis zijn. Controleer deze als u meer water dan anders in de tuin ziet staan.