De buitjes van afgelopen nacht zorgen voor wat verkoeling. De verwachting is dat er nog meer buien volgen deze week. Daarnaast hebben agrariërs, particulieren en beheerders van sportvelden steeds minder water nodig voor hun gewassen, tuinen en grasmatten. De extra 10 centimeter bovenop het normale waterpeil is niet meer nodig. Daarom laten we het waterpeil in de vaarten in heel Flevoland langzaam zakken.  

(Woon)booteigenaren moeten de lijnen deze week goed in de gaten houden 

Het waterpeil gaat naar beneden. Dit betekent dat de lijnen van aangelegde boten strakker kunnen gaan staan. Om schade te voorkomen is het belangrijk om de lijnen goed in de gaten te houden en deze te verleggen waar nodig.  

We laten het waterpeil een paar centimeter per dag zakken 

Door het waterpeil langzaam te laten zakken, verwachten we minder negatieve effecten op de waterkwaliteit. Het water stroomt wat langzamer door. Daarnaast proberen we altijd de gemalen op de meest energiezuinige momenten te laten draaien. Dit is vooral ’s nachts. Een gemaal verbruikt namelijk heel veel energie, omdat deze het water een paar meter omhoog moet pompen. Dit is het hoogteverschil tussen de polders en de omliggende meren. 

Het waterschap blijft water naar het Veluwemeer pompen 

Dit doen we in opdracht van Rijkswaterstaat en blijven we doen zolang dit nodig is.