Waterschap energieneutraal door windenergie

Waterschap Zuiderzeeland maakt zoveel mogelijk gebruik van windenergie en zonne-energie. Belangrijk in een tijd waarbij we steeds meer energie nodig hebben voor het drooghouden van de polders en het zuiveren van afvalwater. “Sinds1 juni leveren onze twee windmolens energie. Ze leveren naar verwachting meer energie dan dat we nu verbruiken. Dit betekent dat het waterschap vanaf de zomer 2024 energieneutraal kan werken. Daar ben ik erg trots op”, vertelt Jaap Lodders, heemraad van Waterschap Zuiderzeeland.

Grote stap in verduurzaming van ons energieverbruik

Lodders: “Jaarlijks hebben we ongeveer 33 miljoen kWh nodig om Flevoland droog te houden en afvalwater van huizen en bedrijven te zuiveren. Dit staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 11.000 huishoudens. Ondanks dat dit heel veel is, blijven het hele belangrijke taken die nodig zijn voor een goede en gezonde leefomgeving voor alle inwoners. Opwekken van duurzame energie is daarom belangrijk. We maken al gebruik van zonne-energie. Nu ook windenergie. De twee nieuwe molens vlakbij Dronten leveren naar verwachting gemiddeld ongeveer 40 miljoen kWh stroom. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid wind. De stroom gebruiken we voor onder andere onze eigen gebouwen, zuiveringen en gemalen. Hiermee hebben we één van de doelstellingen van onze energiestrategie uit 2022 behaald.” 

Deelname Windpark Hanze meest effectief

De twee windmolens van Waterschap Zuiderzeeland staan vlakbij Dronten en zijn onderdeel van windpark Hanze. “Uit onderzoek bleek dat deelname aan Windpark Hanze het meest doelmatig is om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Inwoners gaan door onze deelname aan het windpark niet meer belasting betalen. Daarnaast is deze samenwerking is in financieel opzicht vergelijkbaar of beter dan de alternatieven die we hadden. We betalen voor de geleverde windenergie een marktconforme prijs.”

Plattegrond van windpark Hanze bij Dronten met de twee windmolens omcrikeld die energie leveren aan Waterschap Zuiderzeeland.
Twee windmolens bij windpark Hanze leveren energie aan Waterschap Zuiderzeeland.

Heeft u gevonden wat u zocht?