Vanwege de aanhoudende droogte gaat Waterschap Zuiderzeeland dit weekend opnieuw water uit het Markermeer richting het Veluwemeer pompen. Dit doen we in opdracht van Rijkswaterstaat, de beheerder van het meer, voor een goed waterpeil in het Veluwemeer. Het is voor eigenaren van boten en woonboten in de Hoge Vaart en Noorderplassen belangrijk om de lijnen goed in de gaten te houden.

Het waterpeil in de Hoge Vaart en Noorderplassen kan verschillen     

We vragen daarom mensen met een (woon)boot langs deze wateren de lijnen van hun boot goed in de gaten te houden. Daarnaast zijn de doorvaarthoogtes bij bijvoorbeeld bruggen lager. Het is verstandig voor booteigenaren om hier rekening mee houden. Het verschil in het waterpeil komt door de extra aanvoer van water voor het Veluwemeer. 

Het aanvullen van het Veluwemeer gaat niet ten koste van het waterpeil in Flevoland

Vanuit het Markermeer laten we water in via de sluis bij Gemaal de Blocq van Kuffeler in Almere. Dit water gaat via de Hoge Vaart naar Gemaal Lovink bij Biddinghuizen. Daar pompt het waterschap het water weer het Veluwemeer in. Eigenlijk laten we het water alleen maar door Flevoland heen gaan, zonder dat het waterpeil zakt.